Kultúra

Nagy Ervin Arany Medál-díjas, de díjazták a FOMO színésznőjét is

Életműdíjat is osztottak.

A 2008 óta megrendezett, azaz idén már tizenegy éves Arany Medál-díjátadón tízezres számú e-mail és voks alapján adták át a kitüntetést jelképező oklevelet, trófeát, üveg bort és virágcsokrot. Az életműdíjat idén Lukáts Andor vehette át, az év legjobb írójának Végel Lászlót, a legjobb rendezőnek Szász Attilát szavazták meg, a legjobb színész Nagy Ervin, a legjobb színésznő Mészáros Blanka lett, a legígéretesebb fiatal tehetség díját pedig László Panna kapta. Mindannyian személyesen vették át a kitüntetést.

Lukáts Andor Kossuth-díjas színész és rendező Csernus Mariann Kossuth-díjas színművésztől és Kámán Albert filmrendezőtől vette át a kitüntetést. A hetvenhat éves alkotó több mint száz színdarabban szerepelt, és ő rendezte többek között a Katona József Színházban pontosan húsz évig, hatalmas sikerrel játszott Portugált is, de a Viszkisből vagy a Kossuthkifli című sorozatból lehet ismerős, jelenleg a Belvárosi Színházban A folyón túl Itáliában játszik, december 13-tól pedig a Műcsarnokban videó installációja is látható lesz a Sorskérdések címmel rendezett tárlaton.

Végel Lászlót, akit a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakjaként tartanak számon, régi barátja és híve, Radnóti Sándor esztéta méltatta. A hetvenhét éves szerző első regénye 1967-ben jelent meg, Egy makró emlékiratai címmel. Húsz kötetet jegyzett, ezek német, angol, szerb, horvát, szlovén, holland, bolgár és albán nyelveken elérhetők. 2019-ben Temetetlen múltunk című többgenerációs önéletrajzi regénye a Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg.

Szász Attila filmjei több mint százötven fesztiválon szerepeltek, mintegy negyven nemzetközi díjat nyertek. Mészáros Márton újságíró, a díj alapítója köszöntőjében arról beszélt, Szász részben megújította a történelmi film műfaját, feltámasztotta a tévéfilmet  A berni követ, a Félvilág és az Örök tél című filmekkel. Utóbbi a legjobb rendezés díját hozta el a montreali filmfesztiválról, a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat kapta a berlini Prix Europa fesztiválon, és első mozifilmje, a második világháborúban játszódó romantikus thriller, az Apró mesék is sikerrel futott.

Az év színésznője, Mészáros Blanka 2015 óta a Katona József Színház tagja, munkásságát 2018-ban Junior Prima díjjal jutalmazták. Jelenleg a Petra von Kant, a Holt lelkek, a Rozsdatemető 2.0, a Jeanne d’Arc és az Ascher Tamás Háromszéken című Pintér Béla darabban játszik. Az Orléans-i szűz szerepét méltatója, Halász Judit Kossuth-díjas színművész, korábbi Arany Medál-díjas is kiemelte.

Az év színésze kitüntetést Nagy Ervin Simon Kornél színművésztől, a kategória korábbi elismertjétől vette át. Nagy ugyancsak a Katona művésze, emellett az ország egyik legnépszerűbb szinkronhangja. Szerepelt többek között Bodzsár Márk nagy sikerű Drakulics elvtárs című mozifilmjében, a Valami Amerika harmadik részében, a Kincsemben, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjében. Jelenleg a Katona József Színház A bajnok, Lélegezz, Ithaka és A Platonov című darabjaiban szerepel.

Az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó díjat Pásztor Virágtól, a Barátok közt Berényi Timijétől László Panna pályakezdő színésznő vette át, aki a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című tinidráma egyik főszereplőjét alakítja. László Panna a Corvinus szociológia szakán tanul, a Radnóti Színház Ifjúsági Műhelyében és a Katona József Színházban, a Katona Klubban járt színészképzésre, a szakmai érdeklődése alighanem a családból jött, édesapja ugyanis László Zsolt Jászai Mari-díjas színművész. A FOMO az első és egyetlen filmszerepe.

Kiemelt kép: Börcsök Zsófia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik