Kultúra

Alföldi: Most beszarás van, nagyon erősen

Szerinte új helyzet van, de nem tudni, ez mire lesz elég.

Ezrek tüntettek hétfő este a színházak szabadságáért és a kultúra függetlenségéért, a rendezvényen Karácsony Gergely mellett felszólalt Mácsai Pál, Jordán Tamás és Pintér Béla is. A résztvevők a múlt héten kiszivárgott kulturális törvénytervezet ellen tiltakoztak, ami felszámolta volna a Nemzeti Kulturális Alapot, ellehetetlenítette volna a független társulatokat és miniszteri vétójogot adott volna a legtöbb önkormányzati színház igazgatói kinevezéseinél, ám a hétfőn benyújtott törvényjavaslatból végül kimaradtak a legtöbbet kritizált intézkedések.

„Mégsem vagytok a kultúra gyilkosai?” – a szabad színházakért tüntettek
Pintér Béla szerint a fideszesek megijedtek hogy a pokolban kipeckelt szemmel kell Balázs Péter rendezéseit nézniük. Karácsony Gergely azt mondta, küzdelmes évek jönnek.

Alföldi Róbert még a tüntetés előtt volt Gulyás Márton vendége a Partizán vlogban. Szerinte előremutató, ami most történik, mert olyan emberek szólalnak fel együtt egy ügyért, akik eddig soha. Úgy látja, hogy eltűntek a belső ellentétek, például a független színház-kőszínház ellentét is, ami még a tao-ügynél is jelen volt, megakadályozva a kormány intézkedése elleni közös fellépést.

Az, ami most történik, nagyon jó, csak szerinte sokkal hamarabb kellett volna megtörténnie.

Nem tudom, hogy lesz-e bármilyen hatása, de az tény, hogy a törvény átírása, satírozása biztos, hogy ezeknek a dolgoknak köszönhető

– mondta Alföldi, aki beszélt arról is, hogy a kussolásnak és a kulisszák mögötti kiegyezésnek nagy hagyományai vannak a magyar kulturális életben. A Nemzet Színészei például azért hallgatnak, mert félnek. Gulyás kérdésére, hogy ez a hallgatás indokolt-e, nem tudott válaszolni, de abban egész biztos, hogy morálisan semmiképp nem indokolható.

Velem nagyon sokan közösséget vállalnak nem nyilvánosan. Szerintem azért maradtam magamra, mert azt gondolták, hogy nem egy hatékony dolog, amit én képviselek

mondta Alföldi, utalva az elmúlt évek ellene irányuló politikai támadásaira. Szerinte sokan azt gondolják hatékonynak, hogy meg kell próbálni leülni az asztalhoz, kiegyezni, a kormány által felállított szabályok szerint működni. De valójában még szabályok sincsenek.

Ami miatt a legszkeptikusabb vagyok, hogy az elmúlt évek történései mögött nincs semmiféle kultúrvízió. Ez nem arról szól, hogy a kormánynak van egy hosszú távú, valódi víziója arról, hogy milyen kultúrát akar. Azt gondolom, sokkal pitibb dolgok működtetik ezeket a döntéseket, pitibb emberi gyarlóságok, féltékenységek, irigységek, frusztrációk, igazságtalanságok és féligazságok.

Az utóbbi napokban viszont kitapinthatóak új mozgatórugok a kultúrpotentátok részéről, mert „most beszarás van, nagyon erősen”. Ez pozitív szerinte, és annak köszönhető, hogy egységesebben lépett fel a szakma, mint eddig bármikor.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

Kiemelt kép:  Pál Anna /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik