Kultúra

Karácsony a kormány-Budapest megállapodás felrúgásával vádolja Orbánt

Karácsony Gergely főpolgármester levelet küldött Gulyás Gergely miniszternek, amelyet a Facebookon is megosztott. A levél lezárásából érezhető, hogy Karácsonyt nem találta vicces kedvében, hogy a kormány őt és a teljes fővárosi adminisztrációt megkerülve szabná át a teljes színháztámogatási rendszert.

Mivel egyes hírek arról szólnak, hogy a javaslatot a kormány már a jövő héten az Országgyűlés elé kívánja terjeszteni, fontosnak tartom, hogy fenti kérdéseimre postafordultával érkezzen válasz

Az alábbi levelet küldtem a Miniszterelnökséget vezető miniszternek:Tisztelt Miniszter Úr!Birtokomba jutott az…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2019. december 6., péntek

 

Karácsony azt írta, hogy „a javaslat megítélésem szerint egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát azzal, hogy a művészi szabadságot kiszolgáltatja a politikai kinevezetteknek”. Ráadásul senki nem egyeztetett a fővárossal az ügyben, „ezért ilyen javaslat a miniszterelnök úr által is megerősített módon érvényben lévő kormány-Budapest megállapodás szerint nem születhetett volna”.

Az általam ismert kormányelőterjesztés szándékait, szövegét, az abban megfogalmazott javaslatokat súlyos károkozásnak tartom

– fogalmazott a főpolgármester, aki az alábbi három kérdésben vár mielőbbi tájékoztatást a minisztertől:

– készül-e a kormány a kultúrafinanszírozás átalakítására?
– igaz-e, hogy miniszteri „egyetértési jogot” vezetne be az állam által is finanszírozott színházigazgatók kinevezéséhez és a megbízatás „visszavonásához”?
– mikor kívánja a kormány az érintetteket tájékoztatni szándékairól?

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik