Kultúra

Egy olasz író azt állítja, hogy a KGB ölte meg Albert Camus-t

60 évvel halála után azt állítják, hogy a KGB ölhette meg Albert Camus író-filozófust. Az egzisztencializmus egyik meghatározó alakja 1960-ban, autóbalesetben halt meg, melyről Giovanni Catelli olasz író nemrég megjelent könyvében azt írja, hogy Camus-t valójában a KGB kémjei gyilkolhatták meg, szovjetellenes retorikája megtorlásaként.

Catelli elméletét 2011-ben közölte először a Corriere della Sera nevű lapban. Itt azt írta, hogy elméletét Jan Zábrana író naplójából vette, aki abban arra utalt, hogy Camus halála nem baleset volt. Új, Camus halála című könyvében Catelli kibővítette erről való kutatását.

Úgy tűnt, a balesetet defekt vagy egy törött tengely okozta. A szakértők tanácstalanok voltak a történtekkel kapcsolatban, hiszen az autó egy hosszú, egyenes, viszonylag széles úton ment, kis forgalomban

– olvasható a Herbert Lottman által, 1978-ban írt Camus-életrajzban.

Catelli Zábrana naplóbeli részletei világosan leírják ezt is. A költő 1980 végén nyarán azt írja, hogy „egy hozzáértő és jól összekapcsolt ember” mondta neki azt, hogy a KGB a felelős.

Megbuherálták a gumiabrancsot egy eszközzel, amely végül átszúrta azt, amikor az autó nagy sebességgel haladt

– írta.

A parancsot állítólag Dmitrij Sepilov, a Szovjetunió külügyminisztere, valamint a Szovjetunió belső ügyekért felelős minisztere adta ki megtorlásként, egy Camus által a francia Franc-Tireur újságban 1957 márciusában megjelent cikkért.

Úgy tűnik, három évbe telt, míg a parancsot végrehajtották. Végül sikerrel jártak, ráadásul olyannyira, hogy a mai napig mindenki azt hitte, hogy Camus egy közönséges autóbaleset miatt halt meg. A férfi nem volt hajlandó elmondani nekem a forrását, de azt állította, hogy teljesen megbízható

– írja naplójában Zábrana.

(Guardian)

Kiemelt kép: STF / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik