Kultúra

Egymilliomodik nézőjét köszönti a Padlás a Vígszínházban

Jubileumhoz érkezik A padlás a Vígszínházban. A több mint 30 évvel ezelőtt bemutatott musical egymilliomodik nézőjét köszöntheti december 9-én. A bemutató óta eltelt több mint három évtizedben több generáció nőtt fel Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter meséjén. A Marton László által rendezett előadást az ősbemutató óta csaknem 30-szor mutatták be az ország különböző színházai, és ma már a New Yorkban is dolgoznak a darab amerikai adaptációján.

Az eredeti szereposztásból két színész a mai napig játszik az előadásban. Igó Éva kezdetben Süni volt, 350-szer játszotta el azt a szerepet, ma pedig már Mamóka szerepét alakítja. Hegedűs D. Géza az eredeti szereposztás Barrabása volt, ma pedig Témüllerként láthatjuk a darabban. A padlásban legtöbbször Pápai Erika lépett színpadra. Az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, aztán újra Kölyökként játszott az előadásban, akit jelenleg Dobó Enikő alakít. Rádiós szerepében, melyet kifejezetten Kaszás Attila számára írtak a szerzők, a színész után Oberfrank Pál, ma pedig Wunderlich József és Ember Márk látható.

Különben sem a bolygó mesefigurák csillagközi utazása, a gyermekszívűek szellemlátó képessége vagy Robinson, az emberszabású számítógép az igazi csoda itten, hanem maga a Padlás, ahol megvalósulnak az álmok. Csoda, hogy létezik egy ilyen hely

– írta 1988-as kritikájában Koltai Tamás a darabról.

Kiemelt kép: Vígszínház

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik