Kultúra

Ezek az alkotások versenyeznek a legrosszabb szexjelenetnek járó irodalmi díjért

Ahogy az Osca-díj mellett Hollywoodban minden évben kiosztják a legrosszabb alkotásoknak és alkotóknak járó Arany Málnát, úgy a legrosszabb irodalmi szexjelenetről sem feledkeznek meg Nagy-Britanniábában, sőt. Az 1993-ban alapított, magát csak Nagy-Britannia legfélelmetesebb irodalmi díjaként emlegető „elismerés” jelöltjeinek szűkített listáját közölték a napokban. A névsorban szerepel Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek írója, valamint Didier Decoin elismert francia regényíró is.

A díjat a Literary Review szerkesztője, Auberon Waugh és Rhoda Koenig kritikus alapította és az év legkiemelkedőbben rossz szexjelenet leírásának szánták, mely egyébként egy jó regényben szerepel. Célja felhívni a figyelmet felhívása a „rosszul megírt, felesleges vagy egyértelműen átírható részekre a modern fikcióbeli szexjelenetekben”.

Gilbert és Decoin mellett Mary Costello The River Capture, Jon Harvey Pax és Dominic Smith The Electric Hotel című műve is versenyez a díjért. Sajnos nehéz lenne tökéletesen visszaadni a fordításban, miért jelölték az írót a díjra, de szexjelenetében szinte minden szerv megjelenik, a tüdőtől kezdve, a májon át, a szemüregekig. Érdemes az eredeti szövegrészleteket elolvasni. A nyertest december 2-án hirdetik ki.

A díjat tavaly James Frey nyerte Katerina című regényével, de egyértelműen Tom Wolfe volt az 2004-ben, aki nagyon nem találta humorosnak a neki járó elismerést. A díjra jelölték már Haruki Murakamit, Nick Cave-et, de még Nádas Pétert is.

(Guradian)

Kiemelt kép: Lars Niki/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik