Kultúra

Krimibe illő körülmények között került elő a vonaton hagyott, háromszáz éves hegedű

Gene alighanem a világ legkevésbé bűnöző bűnözője.

Amint arról beszámoltunk, egy Stephen Morris nevű zenész nemrégiben egy londoni vonaton hagyta a kétszázötvenezer fontot, azaz közel százmillió forintot érő, háromszáztíz éves hegedűjét. A hangszert a biztonsági kamerák felvételei alapján valaki magához vette, így a rendőrség lopásként kezelte az esetet. Ám most a hegedű előkerült, éspedig bűnügyi filmeket megszégyenítő körülmények között.

Elloptak egy vonaton felejtett, 310 éves antik hegedűt
Tulajdonosa nagyon visszavárja a hangszert, olyan, mintha levágták volna a fél karját.

A férfi ugyanis, aki megtalálta és magához vette a hangszert, a rendőrségi hírek hatására úgy döntött, hogy visszaadja azt a tulajdonosának, de csak egy feltétellel: ha a tulaj garantálja, hogy nem fogják letartóztatni. Az esetről a tárgyalást vezető nyugdíjas nyomozó beszélt a Guardiannek, aki elmondta, hogy miután a biztonsági kamerák felvételeit nyilvánosságra hozták, jelentkezett náluk egy Gene nevű férfi, de nem ám akárhogyan: Twitteren. Gene eredetileg annyit állított, hogy felismerte a férfit a kamera képein, ami után intenzív alkudozás kezdődött, melyet egy egykori Scotland Yard-nyomozó vezetett. Elmondása szerint neki és kollégáinak is azonnal nyilvánvaló volt, hogy bárkinél is van a hegedű, az mihamarabb vissza akarja majd adni, mert nem akar bajba kerülni.

Tapasztalatból tudtam, hogy az, akivel dolgunk van, nem igazi bűnöző, hanem valaki, aki elkövetett egy kis hibát azzal, hogy magához vette a hegedűt, és aki most emiatt pánikol.

Két napig tartott meggyőzni a Gene fedőnevű férfit, hogy adja vissza a hegedűt, főként azért, mert nem hitte el, hogy nem fogják letartóztatni a helyszínen, amint felbukkan a hangszerrel. Végül belement, hogy egy parkolóban találkozzon az egykori nyomozóval egy esős napon, késő este – mint egy film noirban. Persze a környéket ellepték a civil ruhás rendőrök, hogy ha bármi baj lenne, közbe tudjanak lépni, ám Gene látványosan megkönnyebbülve – és a sértetlen hegedűvel – érkezett meg a találkozóra. A rendőrök elmondása szerint egyértelmű volt, a férfi tudta, hogy jól döntött, és megkönnyebbült, hogy nem kell tovább tette nyomása alatt élnie. A hegedű tulajdonosa hálája jeléül, amiért visszakerült hozzá a hangszer, eljátszotta egy tévéműsorban az Amazing Grace című gospelt.

Kiemelt kép: Stephen Morris @stephen55649619 / Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik