Kultúra

Elloptak egy vonaton felejtett, 310 éves antik hegedűt

310 éves antik hegedűt hagyott egy férfi London és Penge körzet között haladó vonaton, melyet nem sokkal utána elloptak. Stephen Morris hegedűművész a vonatról leszállva, a csomagtartón hagyta a 250 ezer fontot (95 és fél millió forint) érő, ritkaságnak számító hangszert, mivel azt David Tecchler készítette 1709-ben.

Morrisnak a hétvégén a Királyi Filharmonikus Zenekar vezető hegedűseként kellett volna játszania Andrea Boccelli két koncertjén, ahol végül végül feleségétől a szintén hegedűművész Sarah Sextontól kért kölcsön egy hegedűt. Morris, aki közreműködött többek között A gyűrűk ura és a James Bond-filmek filmzenéjében és együtt játszott David Bowie-val és Stevie Wonderrel, az esetet jelentette a brit közlekedésügyi rendészet talált tárgyak osztályán, valamint a közösségi médiában kért segítséget, hogyha valaki megtalálná, juttassa vissza neki a „történelemnek ezen darabját”, melyet 2003-ban vásárolt, mert így úgy érzi magát, mintha levágták volna a fél karját.

Lesújtó érzés elveszíteni, ráadásul az értékétől eltekintve ez jelenti az én megélhetésemet

– mondta, hozzátéve: „valójában én csak a hangszer megőrzője vagyok, egyike azoknak, akik játszottak rajta. Azt reméltem, hogy egyszer majd továbbadhatom egy másik hegedűsnek”.

A brit közlekedésügyi rendészet nem sokkal később közölte, hogy a vonaton található biztonsági kamerák rögzítették, ahogy egy férfi ellopja az ottfelejtett hegedűt.

David Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon. A Morris által birtokolt hangszert nemrég újították fel, egy fehér tokban hagyta el tulajdonosa a vonaton. A hegedűt a Tecchler név is díszíti.

(MTI, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik