Kultúra

A Netflix akkor is felgyorsítaná a filmeket, ha ezért a szakma megutálja

Éppen hétfőn írtunk hosszabban arról, hogy a Netflix az androidos tesztek alapján gyorsító/lassító opciót kínálna a mobilos felhasználóknak. Akár félszer lassabban és másfélszer gyorsabban is nézhetnénk a kedvenc műsorunkat. Akkora felháborodást keltett az alkotók körében az ötlet, hogy a streaming szolgáltató kénytelen volt magyarázkodni, de a Varietyben lejött érveik alapján nem álltak el a tervüktől.

Vajon Martin Scorsese szeretné, ha gyorsítva néznénk a filmjeit?
A Netflix éppen azt tesztelgeti, hogyan fogyaszthatunk még több tartalmat még gyorsabban, de a filmeseknek is lenne egy-két szavuk az ötlethez.

Keela Robison, a Netflix elnöke azzal védekezett a közleményükben, hogy a DVD-lejátszókon is van hasonló funkció. Belátta viszont, hogy jó sok visszajelzés érkezett, és az alkotók kéréseit figyelembe véve nem lesz elérhető a gyorsító gomb nagy képernyőn, a használatát a mobilokra korlátozzák (a tabletekről mondjuk nem esett szó). Ezen kívül, ha bevezetik, nem lehet alapértelmezett beállításként használni, minden alkalommal ki kell választani, ha valamit pörgetve néznénk. Robinson továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy nyelvtanulás céljából kifejezetten hasznos lehet a lassítás, és a felhasználóik már régóta kérték ezt a megoldást. Igyekeznek minden észrevételt figyelembe venni, és azt is egyből javították, hogy a hang ne torzuljon a gyorsítás alatt.

Mindehhez a rendezőknek és az egész filmes szakmának is lesz egy-két szava, hiszen Judd Apatow-val az élen izomból nekimentek a Netflixnek, mivel nem akarják, hogy ennyire belenyúljanak az alkotók munkájába, és tényleg csak a tartalomfogyasztás, a darálás legyen az első. A vígjátékok mestere, arra kérte a céget, hogy spóroljanak már neki egy kis időt azzal, hogy ne kelljen minden kollégáját a Netflix ellen fordítania. Még az az Aaron Paul is megmondta a magáét, akinek nemrég jött ki a filmje, az El Camino Netflixen.

Kiemelt kép: Chesnot/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik