Kultúra a világ egy fura hely

Egyetlen cérnaszállal készít élethű portrékat egy hongkongi művész

Az ötezer méter hosszú fonalat egy kör alakú keretre feszíti, tűre pedig nincs is szüksége.

A Hongkongban élő Alfred Cheng nem mindennapi alkotó, hiszen művészete messze távol esik mindentől, amit eddig megszokhattunk: a férfi ugyanis mindössze egy saját készítésű, ívén háromszáz szöget rejtő fakerettel, valamint egy hosszú cérnaszállal készít lélegzetállítóan élethű, fekete-fehér portrékat.

A folyamatot a számítógépén, egy digitális fotó megkeresésével kezdi, amelyet előbb fekete-fehérré alakít, majd a kontraszt- és a fényerőbeállítások finomhangolásával határozottabbá teszi az árnyékokat és csúcsfényeket, eltüntetve a végső mű létrehozását csak megnehezítő apró részleteket.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfred Cheng (@ac_threadart) on Aug 26, 2019 at 2:28am PDT

Ezt követően háromszáz, egymástól egyenlő távolságra lévő szöget üt egy kör alakú keretre, majd következik a legnehezebb rész:

az ötezer méteres textilszál lassú kifeszítése úgy, hogy az ne szakadjon el, hiszen ilyen esetekben az egész munkát újra kell kezdenie.

Cheng két évvel ezelőtt kezdte el a különleges, hírességeket – így a Legolas bőrébe bújt Orlando Bloomot, Audrey Hepburnt, vagy épp a Harry Potterként Hollywood vérkeringésébe hirtelen betört Daniel Radcliffe-et – ábrázoló portrék készítését, ezen idő alatt pedig számtalanszor futott bele a fenti problémába, így hosszú keresgélés vette kezdetét, hogy megtalálja az ideális alapanyagot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfred Cheng (@ac_threadart) on Oct 14, 2019 at 5:34am PDT

Végül egy Spanyolországban gyártott polimeralapú cérna mellett döntött, ami törékeny és vékony szálú ugyan, de mégis erősebb a korábban használtaknál, így a legfrissebb munkák már két-három hét alatt is elkészülnek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfred Cheng (@ac_threadart) on Sep 1, 2019 at 9:15am PDT

A munkafolyamatba az Art Insider háromperces videóban vezet be:

A férfi munkáit főként saját Instagram-oldalán osztja meg, így a legfrissebb darabokért érdemes rendszeresen visszapillantani rá!

Az Oddity Central nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik