Kultúra

Javier Bardem: „jobboldali idióta”, aki sértegeti Greta Thunberget

Az Oscar-díjas színész szerint a valóságot tagadó döntéshozók, egyszerűen köztörvényes bűnözők.

Javier Bardem a Zürichi Filmfesztiválon mutatta be Sanctuary című dokumentumfilmjét, amelyben bátyjával elmennek az Antarktiszra, hogy megmutassák, pusztulnak az óceánok. A Népszavának az Oscar- és Golden Globe-díjas spanyol színész azt mondja, ötvenéves családapaként aggódik a jövőért, mert amikor  gyerek volt Madridban, még voltak évszakok, most vagy „baromi hideg, vagy döglesztő hőség” van.

Ha már egy színész is észreveszi, hogy »klímaválság« van és ezt ennek ellenére bizonygatni kell, akkor ott nagy a baj.

Amikor a Greenpeace elvitte az Antarktiszra, tudósok mutatták meg, mekkora a baj. Nem divatból hisztiznek a környezetvédők. Hosszan mesél megrázó élményeiről, amelyek hatására mára úgy látja,

az emberiség nincs olyan állapotban, hogy felfogja, a Föld pusztulásra van ítélve. Az agyunk nem képes arra a nyugati társadalmakban, hogy a saját halálunkat feldolgozzuk. Arra meg pláne nem, hogy a globális pusztulást befogadja.

Muszáj lelassítani a globális felmelegedést, de azt hibának tartja, ha egyes civil szervezetek a fogyasztót teszik felelőssé a bajokért. Ki kell mondani, nem az embereken, a  döntéshozókon múlik a jövő. Szerinte Greta Thunberget csak az olyan üresfejű figurák, mint Bolsonaro, Trump, Salvini meg néhány „jobboldali idióta” bírálja, de van egy jó híre.

Ezeknek az alakoknak előbb-utóbb menniük kell, mi meg maradunk.

Azok, akik a valóságot tagadják, köztörvényes bűnözők, közülük is a legveszélyesebb Bolsonaro.

Ezek a nímandok sértegetnek egy tizenhat éves tinit? Szégyelljék magukat. Greta a jövő. Félnek tőle. Felnő egy generáció, aki nem veszi be a hazugságokat és a mellébeszélést.

A színész azt mondja, forgatás közben sok politikussal találkozott,  de olyannal nem, akit megbízhatónak is tartana.

Gulyás miniszter nem kér bocsánatot, amiért beteg kisgyereknek nevezte Greta Thunberget
Államtitkára szerint szó sincs róla, hogy minden autista embert vérig sértett volna.

Kiemelt kép: Javier Bardem a 15. Zürichi Filmfesztiválon. MTI/EPA/KEYSTONE/Ennio Leanza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik