Kultúra

Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapták a Booker-díjat

A kanadai Margaret Atwood és Bernardine Evaristo nigériai-brit írónő megosztva kapták az idei Booker-díjat, melyet hétfőn vehettek át. Bár a szabályzat szerint 1992 óta nem lehet megosztani a díjat, a zsűri nem tudott dönteni, így mindkét írónak kiosztották a legrangosabb brit irodalmi elismerést, melynek értelmében Atwood és Evaristo az 50 ezer fontos (19 millió forint) díj fele-felét kapja.

A 79 éves Atwood, aki 2000-ben egyszer már elnyerte a díjat, az eddigi legidősebb Booker-díjas, A szolgálólány meséje folytatásával, a hamarosan nálunk is megjelenő Testamentumokkal nyerte meg az elismerést, míg Evaristo, az első fekete női Booker-díjnyertes Girl, Woman, Other című regényéért kapta a díjat.

Azt hittem, hogy túl idős leszek, és nekem nincs szükségem a figyelmre, ezért nagyon örülök, hogy te is kapsz díjat. Nagyon kínos lett volna számomra, ha egyedül állnék itt, úgyhogy nagyon örülök, hogy te is itt vagy

– mondta Atwood Evaristónak, miután kiosztották a díjat.

A szolgálólány meséje folytatása óda a fenséges, gyönyörű bosszúhoz
Magyarul még nem kapható, de eredeti nyelven már olvastuk a Testamentumokat, A szolgálólány meséje folytatását. Spoiler nélkül elmondjuk, milyen.

(BBC)

Kiemelt kép: Jeff Spicer/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik