Kultúra

Az alient kinyírta, de fél egyedül liftbe szállni

Hetven éves lett Sigourney Weaver, Hollywood legkeményebb dívája.

Sigourney Weaver negyven évvel ezelőtt örökre beírta magát a filmtörténetbe egyik első főszerepével, az Aliennel. Ridley Scott filmje nemcsak a sci-fit és a horrort keresztezte újszerűen, de Ellen Ripley egyfajta feminista ikonná is vált, az Entertainment Weekly szerint ő volt „az első olyan női mozi karakter, akit nem a körülötte lévő férfiak vagy a velük való kapcsolata határoz meg.” Az ennyire ikonikus szerepek azonban veszélyesek is tudnak lenni, hiszen hajlamosak ráégni a színészre, és akár a teljes pályafutását is rabul ejthetik. Weaver esetében is fenyegetett ez a veszély, de azért az ő karrierje bőven túlmutat a legnagyobb ismertséget hozó Alien-filmeken – amit az is jelez, hogy legtöbb díját sem az űrszörnnyel viaskodó Ripleynek köszönhette. Íme pár dolog a 70 éves színésznőről, aki nem mindig olyan kemény és rettenthetetlen, amilyennek látszik a vásznon.

Beleszületett a show bizniszbe

Weavert minden arra predesztinálta, hogy a show bizniszben kössön ki: anyja színésznő, apja pedig az NBC tévécsatorna vezetője volt. Ennek ellenére nem ment könnyen számára az indulás, mert sokáig hiányzott az önbizalma, és kételyei voltak a kinézetével kapcsolatban. Nyolcéves volt, amikor anyja nyíltan a szemébe is mondta, hogy nemhogy nem ragyogó szépség, de teljesen felejthető kinézetű. „Azt gondoltam, hogyha a saját anyám sem lát szépnek, akkor tényleg senki sem fog”. Az iskolában sokat froclizták a magassága miatt is, 13 évesem már 175 centiméter volt. Felnőtt korára végül már nem nőtt olyan sokat, 182 centiméter lett.

Susie-ból Siggy

Eredetileg Susan Alexandra Weavernek hívták, a Sigourney nevet 14 éves korában vette fel, A nagy Gatsby egyik jelentéktelen mellékszereplője, Sigourney Howard után. Egyszer azt mondta, hogy a névváltoztatás tulajdonképpen kétségbeesésből történt, mert gyűlölte, hogy Susie-nak szólítják. „Most Siggy vagyok, szóval sokat nem változott a helyzet” – tette hozzá ironikusan egy 2010-es interjúban.

Híres barátnők

Sigourney több városban járt képzésekre, de végül a Yale drámaiskolájában szerzett diplomát, ahol egy diáktársával, bizonyos Meryl Streeppel is jó barátságba került.

Hét másodperc Allennel

Első filmszerepét az 1977-es Annie Hallban kapta, ahol Woody Allen egyik alkalmi partnerét játssza. Együtt mennek moziban, és Weaver kerek hét másodpercet látszik a vásznon.

Fotó: Michael Loccisano/Getty Images/AFP

Kinőtte magát

Két évvel később aztán jött Ridley Scott és az Alien, ami egy csapásra keresett sztárrá tette Weavert. Innentől kezdve még három folytatásban alakította Ellen Ripleyt, olyan rendezőkkel dolgozva együtt, mint James Cameron, David Fincher, vagy Jean-Pierre Jeunet. Az infláció mellett a franchise fejlődését is jól mutatja, hogy a negyedik részért Weaver jóval nagyobb gázsit kapott, mint a Scott féle eredeti teljes forgatási költsége volt.

A díjak éve

Az Alien-filmek mellett szerepelt a Szellemirtókban és A veszélyes élet évében is, de legnagyobb kritikai sikereit 1988-ban érte el. Ekkor jött ki a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben, utóbbiban a tragikus sorsú etológus, Dian Fossey, akit gorillamentő tevékenysége miatt gyilkoltak meg. Weaver ezekért egyszerre kapta meg a legjobb női főszereplőnek és mellékszereplőnek Golden Globe-ot, és Oscarra is jelölték mindkét kategóriában, amivel egy szűk elitklub tagjává vált.

Sokáig fogjuk még nézni az Avatarban

James Cameronnal nem A bolygó neve: Halálban dolgozott utoljára, hanem tíz évvel ezelőtt, az Avatarban, amiben ismét egy erős női karaktert, Dr. Grace Augustine-t alakította. Az tudható volt, hogy a régóta készülő második és harmadik részben is benne lesz, de Weaver tavaly arról beszélt a Hollywood Reporternek, hogy már az Avatar 4-5-be kerülő jeleneteit is leforgatták.

A forgatókönyvek lenyűgözőek, de az első rész, amit szeretek, még sok mindent feltáratlanul hagyott. A folytatások nagyon személyes történeteket mondanak el. Elképesztőek. A fő üzenetük, hogy nem érdemes mindent feláldozni a hódítás és kapzsiság oltárán. Mind a négy filmre szükség lesz, hogy ezt az üzenetet kellően határozottan kibontsa az egész világ számára.

Fél a liftekben

Sigourney Weaver rettenthetetlen akcióhősként vált ismertté, de interjúkban hangsúlyozta, hogy az életben nem is különbözhetne jobban Ripleytől. Nagyon más vagyok mint a rólam kialakul kép. A filmekben szembeszálltam földönkívüliekkel, szellemekkel, gorillákkal, de a való életben nagyon sok minden ijesztő számomra. Például beszállni egy liftbe.

Párszor beszorultam, és azóta, ha egyedül kell beszállnom, halálra rémülök. Los Angelesben meg sosem laknék, mert félek a földrengésektől. Nem vagyok én olyan bátor

mondta Weaver, aki szerint vicces, hogy épp belőle lett a női Harrison Ford, hiszen még csak nem is kedveli különösebben az akciófilmeket. Az Alien-franchise játékidejének felét például azért nem látta, mert mindig eltakarja a szemét az ijesztő részeknél.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik