Kultúra

Karel Gott temetése nemzeti gyásznap lehet

A kormány állami gyászszertartással búcsúztatná az énekest.

Csehországban állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gottot és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák temetése napját. A gyászszertartás a prágai vár Szent Vitus-székesegyházban lenne.

Andrej Babis miniszterelnök a rendkívüli kormányülés után azt mondta, ehhez még szükség van a Gott család beleegyezésére.

Jelenleg a család válaszára várunk, hogy ez megfelelne-e számukra, valamint hogy az elhunyt mit szeretett volna.

A kormányfő közölte: a szertartás dátumát még nem tűzték ki és nem bocsátkozna találgatásokba arról, milyen más helyszínek kerülhetnek még szóba.Karel Gott temetése napjára állami gyászt hirdetne a kormány.

Az MTI emlékeztet rá, hogy Csehországban utoljára Václav Haveltől, az utolsó csehszlovák és az első cseh elnöktől, drámaírótól és emberi jogi harcostól búcsúztak hivatalos állami gyászszertartással 2011. december 23-án. Szintén a néhai államfő volt az utolsó, akinek tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki a cseh kormány.

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában hunyt el kedd éjszaka prágai otthonában.

Karel Gott, aki libamájra cserélte a dzsesszt
A szerdán elhunyt mélyen csehszlovák művészt egykor a Time a Kelet Sinatrájának nevezte, slágerek sorozatát ontotta az NSZK-ban, és még Budapesten is tartott hangversenyt.

Kiemelt kép: Mécsesek és virágok Karel Gott prágai otthonának bejárata előtt. MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik