Kultúra

Vanessa Redgrave és Franco Nero Magyarországra jön

Vanessa Redgrave és Franco Nero kapja az idei CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az Európai Mozi Nagykövete díjat, melyet szeptember 19-én vesznek át. A díjátadót követően levetítik a Franco Nero főszereplésével 1966-ban bemutatott Django című filmet, majd a Fred Zinnemann által rendezett Júliát, melyért Vanessa Redgrave 1977-ben Oscar-díjat kapott.

Vanessa Redgrave az Oscar mellett Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas színésznő, aki a Cannes-i Filmfesztiválon kétszer (1966, 1969) is megkapta a legjobb női alakítás díját, emellett a Brit Filmakadémia kitüntetettje is. Több évtizedes pályafutása során hatszor jelölték Oscar-díjra és olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint Bille August – aki az idei CineFest egyik díszvendége és életműdíjasa -, Fred Zinnemann, Sidney Lumet, Richard Attenborough vagy Michelangelo Antonioni. Legismertebb filmjei között szerepel az Isadora, a Gyilkosság az Orient expresszen, A kísértetház és a Mission: Impossible.

Franco Nero számára a szakmai áttörést az 1966-os Django hozta meg, az italo western kultfilm lett, több folytatása készült és Quentin Tarantino 2012-es Django elszabadulját is inspirálta. A 1967-ben bemutatott Camelotban játszott először Vanessa Redgrave-vel, akivel egymásba szerettek, és nem sokkal később gyermekük született. További emlékezetes alakításai között szerepel a Mint a bagoly nappal, a Tristana és a Querelle. Forgatott Koltay Gáborral az 1996-os Honfoglalásban és a 2001-es Sacra Coronában, valamint Almási Tamással a Márió, a varázsló című 2007-es filmben.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2016-ban alapította az Európai Mozi Nagykövete díjat, első nyertese Juliette Binoche volt. A szemlét idén tizenhatodik alkalommal szervezik meg, és szeptember 13-tól 21-ig fog tartani.

(MTI)

Kiemelt kép: VINCENZO PINTO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik