Kultúra

A Veszprémi Petőfi Színház művészei elhatárolódnak a nevükben írott nyílt levéltől

Szombaton mi is ismertettük a veszprémi színház társulata nevében közzétett nyílt levelet, mely többek között a színházvezetés távozását követeli. Azóta a Petőfi Színház társulata és a vendégművészek egy aláírt nyílt levélben azt állítják, az első nyílt levélhez nincs közük, és a történtek kivizsgálását kérik.

A szombati nyílt levél azután jelent meg, hogy nyomozás indult Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója ellen, a személyi szabadság megsértése miatt, a társulat egyik színésznőjének feljelentése után. Az igazgató arra válaszul hamis tanúzás miatt indított pert. A szombati nyílt levélben többek között az állt, hogy a jelenlegi vezetés az utóbbi öt évben folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését, naponta alázta meg a 20–30 éve ott dolgozó kiváló színházi szakembereket, megengedhetetlen hangnemben beszéltek velük.

A színházvezetés leváltását kéri a Veszprémi Petőfi Színház Társulata
Nyílt levelet írtak, melyben az előző évek problémáit sorolják fel.

Ezt követően a színház igazgatója rendkívüli társulati ülést hívott össze, a város polgármestere, Porga Gyula részvételével, és a honlapján közleményt tett közzé, melyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott:

A társulat az ülésen részt vevő tagjai közösen a poszthoz mellékelt közleményt fogalmazták meg, amelyet az ülés után is jelen lévő tagok nevük vállalásával hitelesítettek. A társulati ülésen részt vevő művészek és munkatársak egyöntetűen állást foglaltak arról, hogy a 2019. augusztus 30-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata nevében nyilvánosságra került nyílt levelet nem ők írták és a nevükkel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tesznek. A társulat jelen lévő művészei és munkatársai mindannyian, együttesen kifejezték fokozott kívánságukat, hogy a levél megírójának/megíróinak és nyilvánosságra hozójának/hozóinak személye a lehető leghamarabb kiderüljön.

A Veszprémi Petőfi Színház közösségéhez méltatlan esetről sokat elmondhat mindenki számára, hogy a rendőrségi feljelentés rendkívüli társulati ülésen történt együttes elhatározását követően a nyílt levelet eltüntették az online felületről. A jelenleg is elérhető tárolt változatot természetesen lementettük.

A színház művészei és vendégművészei az alábbi nyílt levelet mellékelték a fenti nyilatkozathoz, TISZTÁZZUK, HOGY MI TÖRTÉNIK A VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZBAN! címmel, az aláírásukkal hitelesítve:

Alulírottak, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagjai a 2019. augusztus 30-án kelt, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának nevében írt nyílt levél nyilvánosságra hozatalával nem értünk egyet. A levelet nem a Veszprémi Petőfi Színház társulata írta. A benne szereplő tartalomról nem kívánunk nyilatkozni.

A színház későbbre ígért bővebb írásos tájékoztatást az ügyről.

Borítófotó: wikimedia.org

Ajánlott videó

Olvasói sztorik