Kultúra

Csukás István: Az öröm egy olyan dolog, amit lehet erőltetni

Rendületlenül hisz a gyerekekben, ahogy ő fogalmaz, „ha van még az életnek értelme, az valahol náluk rejlik” szerinte. Csukás István a BEST magazinnak adott interjúban róluk, meséiről és a jókedvről beszélt többek között.

Mindig törekedtem arra, hogy jókedvet alakítsak ki magam körül, ezt a hozzáállást a szülőföldemről hoztam a fővárosba. Jó érzés összekapcsolni egymással az embereket, és össze is kell, mert bár sok keserűsége tudunk okozni magunknak figyelmetlenségből és butaságból, de odafigyeléssel és szeretettel szinte mindent meg lehet oldani együtt

– mondja. Mióta Kisújszállásról Budapestre költözött, és albérletét saját lakásra cserélhette, Csukás ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Otthona tele van legendás mesefiguráival, például Süsüvel, Pom Pommal és Mirr-Murr-ral, melyeket gyerekektől kapott.

Ők még tiszták, számukra minden lehetséges, ők maguk az újrakezdés ígérete, az emberiség jutalma. […] Náluk még van áramlás a lelkek között. Épp ezért, amikor elkezdtem nekik írni, elhatároztam, hogy csak vidámat vetek papírra, és annyi örömöt gyömöszölök a tökfejekbe, amennyi csak beléjük fér, hogy kibírják 100 éves korukig. Szerencsés ember vagyok, hogy abból élhetek, amit szeretek csinálni, emiatt már pusztán abban is örömöm telik, hogy még lélegzem. Bár az öröm egy olyan dolog, amit lehet erőltetni is. Megfigyeltem, hogy a rosszkedvet kis erőfeszítéssel át lehet billenteni jóvá.

Kép: BEST magazin

Kiemelt kép: Zih Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik