Kultúra

Olyan könnyedén el lehet szórni a tízezreseket a Szigeten, mintha nem is léteztek volna

Attól még, hogy a Szigeten javarészt külföldiek vannak, egy olyan napon, mint az Ed Sheeran-koncert, kilátogatnak a magyarok is, hogy megnézzék, mit tud a szomszéd srác a gitárjával. Ha pedig majdnem százezer ember látogat el a Hajógyárira, akkor az is érdekes, hogy mit mennyiért lehet kapni, elvégre még jövő keddig tart a fesztivál, van elég nap Sheeran nélkül is.

Összességében valamivel drágultak az árak a tavalyihoz képest, a csapolt Dreher 750 forint, a dobozos 850, de még mindig nem érik el mondjuk a Lánchídnál fekvő Pontoon szintjét, ahol egészen elképesztő, hogy 820 forintért lehet csapolt sört inni. (Az pedig már évek óta becsapós, hogy automatikusan tíz százalék borravalót állít be a rendszer a fizetéskor, ezért a többségnek a 750 forintból könnyen 825 lesz egy korsó sör.)

Miért voltak ennyien kíváncsiak a karaokézó szomszéd fiúra a Szigeten?
Pár év alatt vált napjaink egyik legnagyobb sztárjává Ed Sheeran. De miért kíváncsi rá ekkora tömeg? És milyen élőben?

Az italárak egységesek, nem kell keresgélni a pultokat, maximum azt érdemes kifigyelni, hogy hol állnak egy leheletnyivel kevesebben. A bor decije 470 forint, a VIP-ben azonban a DiVino ötszáz forintért adja, szóval aki fröccsözni akar, még mindig kicsivel többet fizethet, mint a sörösök. Az első körnél pedig meg kell vennünk a repoharat 450 forintért, utána azzal közlekedhetünk, vagy kiválthatunk érte egy tokent, hogy ne járkáljunk egy pohárral a kezünkben. Mint minden évben, most is Janával van tele a fesztivál, ettől a cégtől lehet az ásványvizet, illetve az ízesített vizeket venni. Persze nem kapjuk meg annyiért, mint ha otthon a kisboltban vennénk, de még mindig elbújhat a 490 forintos Jana a Forma-1 vizeihez képest, ami 600 forintba került a múlt héten.

Akinek viszont felesezni támad kedve, az belenyúlhat a zsebébe: egy Unicum 1300 forint, egy vodkaszóda meg 1950 forint. Nagyjából így is kell számolni, a long drinkek kétezer körül mozognak, de még jó, hogy nincs a Szigeten az izraeli hipszter piából, a Tubiból, mert az még a Bánkitón és a Kolorádón is 1800 forintba került. Bele se merünk gondolni, itt mennyi lett volna szódával vagy anélkül. Az alkoholmentes üdítők nagyjából a víz ára körül álltak meg, 550-570 forintba kerülnek, egy Red Bull pedig 850.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Egy olyan telített napon, mint a szerda nem is az a legnehezebb, hogy az italpultokig elérjünk, hanem inkább akkor van a baj, ha megéhezünk, és azonnal szeretnénk valami finomat. Az utóbbi főleg nehéz, ugyanis a legjobb helyeken embertelen sorok állnak, és talán még úgy is előbb jutunk egy tányérhoz, ha inkább a taxis sorba állunk be. A minőség még mindig nagyon hullámzó, csakúgy, mint az elmúlt években, most is az átlagos vagy túlzás nélkül gagyi étkezdék vannak túlsúlyban, de ez annak is köszönhető, hogy a tényleg igényes food truckok magukban képtelenek lennének ellátni ennyi embert.

A magyarok visszataláltak a Szigetre
Kádár Tamás a tavalyi Sziget fesztiválon mutatkozott be egyedüli főszervezőként. Mi kell ahhoz, hogy a fesztivál eddig jól működő beléptetési rendszere megmaradhasson? Interjú.

A legszomorúbb látvány az idén is a pizzapult, ahol 1100 forintot kérnek egy óriási, ámde gyanús szeletért. Akkor már inkább érdemes elvándorolni a Magic Mirror irányába a Digóhoz, hogy háromezerért ugyan, de egy rendes pizzát kapjunk. És ebben van mindig a legnagyobb csavar: az igazán jó helyek emelnek ugyan az áraikon egy keveset a Szigetre való tekintettel, de nem szállnak úgy el, mint a lehúzós pultok a retróburgereikkel. A Zing továbbra is az egyik legbiztosabb választás egy fesztiválon, és ők megálltak a legtöbb burgerüknél kétezer alatt: 1840 körül vannak az árak, a dupla húsos pedig 2790 forint. Egy bagel majdnem 3200 forint, és nagyjából ez is az átlag, három-négyezer forintból lehet megvacsorázni a Szigeten.

Hogy mennyiből lehet kihozni egy teljes estét, az rettentő változó, hiszen bevihetünk magunkkal alkoholmentes üdítőket, vagy ha éhesek vagyunk, kiállhatjuk a sort az Aldinál. Utóbbi opció még mindig a legbarátibb, de erre egyre inkább rájönnek a fesztiválozók is, úgyhogy hosszabb várakozásra kell készülni a bolt előtt. Az árak főleg a magyaroknak lehet fontos, hiszen a külföldieknek még mindig bőven megfelelnek a Sziget árai, míg itthon jellemző, hogy napijegyet váltanak a látogatók és erre jön még rá a fogyasztás. Bár a csütörtök akciósan 25 ezer forint, normál esetben 27 ezer a napijegy, és a két legnépszerűbb napra (az idei fesztivál első és az utolsó napja) 29 ezer. Ehhez jön még a fogyasztás, és ha valaki akár csak öt-hat órát tölt el a Szigeten, az akkor is könnyedén túllépheti a tízezret, ha mondjuk nem pezsgőt rendel a VIP-ben.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik