Kultúra

Elhunyt Toni Morrison Nobel-díjas író

Rövid betegség után, 88 éves korában, hétfő este elhunyt Toni Morrison Nobel-díjas író. A Guardian azt írja, hogy Morrison családja és kiadója nyilatkozatban erősítette meg a hírt kedden.

Bár elvesztése hatalmas hiányt jelent számunkra, hálásak vagyunk, hogy ilyen hosszú és jó élete volt. Mindenkinek, aki szerette, szeretnénk megköszönni a megannyi támogatást ezekben a nehéz időkben, de arra kérünk mindenkit, hogy hagyják a családot békében gyászolni

– írták.

Az eredetileg Chloe Ardella Wofford néven született Morrison legismertebb regénye az 1988-ban megjelent Beloved (A kedves), melyért Pulitzer-díjat is kapott, de jelentős művei közé tartozik a The Bluest Eye (Nagyonkék), a Song of Solomon (Salamon ének), a Jazz és a Paradicsom (Paradise) című regények is.

1993-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, első fekete nőként. Három évvel később, 1996-ban megkapta az amerikai állam legmagasabb humántudományos kitüntetését, 2012-ben pedig Barack Obama elnök is kitüntette a Szabadság-medállal. Mielőtt világhírű íróvá vált volna, 19 éven át volt a Random House kiadó szerkesztője, ahol számos fiatal fekete írónak biztosított megjelenési lehetőséget.

(Guardian, MTI)

Kiemelt kép: MANDEL NGAN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik