Kultúra

A 80-as évek nosztalgiája még a nyakig húzott nadrágot is megszerettette velünk

A Stranger Things harmadig évadának sok mindent köszönhetünk. Csodálatos szetteket és David Harbourt.

A Stranger Things nemhogy felült a nosztalgiavonatra, de ő is vezeti a mozdonyt. Ahogy pedig egyre halad a történet, úgy változik és fejlődik a sorozat stílusa. Amíg eddig a nyolcvanas évek elejét tapostuk, és beleszólt a hetvenes évek is az összképbe, addig most végre előkerültek az igazán vibráló képek és szerkók. A frizurákról nem is beszélve. A harmadik évad képes volt arra, hogy évekkel a kezdeti hájp után is olyan elemeket mutasson, amiről még sokáig beszélünk. Ilyenek a kiegészítők, az új szereplők és persze David Harbour Jim Hopper karaktere mögött, aki egyértelműen megnyerte a Stranger Things 3-at. De most figyelhettünk fel Ethan Hawke és Uma Thurman lányára, Maya Hawke-ra, és megkaptuk a tökéletes érző gonoszt Billy Hargrove, azaz Dacre Montgomery személyében. Lehet, hogy a folytatás horrorosabb a kelleténél, de a Duffer testvérek talán még túl is szárnyalták magukat. Minden képkocka egy képregényszerű műalkotás.

A Stranger Thingsben egyre szörnyűbbek a szörnyek, és egyre nagyobb a szív
Az újdonság varázsa rég a múlté, és a viszontlátás örömén is hamar túlesünk, a Stranger Things harmadik évadja mégsem okozott csalódást, sőt. Spoilermentes évadkritika.

A modern nyolcvanas évek

Ha lehet, az eddigieknél még hangsúlyosabb szerephez jutottak a ruhák, és az unalmas színeket felváltották az élénk árnyalatok. Az Eonline készített interjút Amy Parrisszel, a kosztümössel, aki elmondta, hogy az egyik első kikötés az volt, hogy hagyják el a barnát. Vége az ősznek, itt az ideje a vidám szetteknek. Az egyik emlékezetes darab mindenképpen Mrs. Wheeler (Cara Buono) fürdőruhája és retró sminkje volt, amikor  Billy Hargrove elindult az úszómesteri széke felé a bundesliga-sérójával. Parrisék annyit akartak csak, hogy Mrs. Wheeler alsója minél magasabban kezdődjön. Elvégre ez a nyolcvanas évek, a nyakig húzott gatyák és kívül hordott tangák aranykora.

Fotó: Netflix

A másik igazi változás Elnél (Millie Bobby Brown) következett be. „Millie véleményére támaszkodtam, mert egyikünk se tudta, hogy milyen El stílusa. Már két évad óta élt a karakterrel, úgyhogy inkább rá bíztam, miben érzi jól magát, és ha el tudtok képzelni ezt Elhez is, akkor maradtunk annál a stílusnál és formánál. Ha pedig nem, továbbkerestünk” – mesélte Amy Parris. Minél több színt és mintát kevertek, a gatyákat pedig levágták olyan rövidre, amilyen rövidre csak bírták, és ne lepődjünk meg, ha azonnal elárasztják a nyolcvanas évek a boltokat. Bárkiből lehet Eleven.

A készítők annyira ügyesen kitalálták a plázát és a vidámparkos helyszínt, hogy nem csak a látványhoz passzolt a fényáradat, de legalább a beépített reklámoknál is jól jött. Sőt, a Netflix túltolta a termékelhelyezést. A Gapnél vásároltak be  a lányok az egyik részben, ahol amúgy nem voltak ilyesmi ruhák régen sem. A Burger King sokszor lógott be, és a Coca Colának konkrétan egy monológot szenteltek. Ha ezt egy fokkal ízlésesebben oldották volna meg, fel se tűnt volna a direkt reklám.

Fotó: Netflix

David Harbour megnyerte a harmadik évadot

Az mindig dicséretes, hogy ha valaki olyan került reflektorfénybe, aki nem egy tipikus jó pasi. Nem kockás a hasa, nem csüngnek rajta fürtökben a nők. Jim Hopper nem ilyen, mégis az ő szálának drukkolhat leginkább a néző nyolc epizódon keresztül. Együtt sírunk és örülünk vele, és belőle csináltak egy megnyerő férfit a sorozatban, az érző szívű medve vonalán elindulva. Persze ott van Hopper ellenpontja a balhés Billynél, aki láttán egyből elkezdenek fészkelődni az unatkozó háziasszonyok a Stranger Thingsben. De nem Billy az igazi kulcs, hanem Hopper a maga dörmögő stílusával. Nem véletlenül illik olyan jól hozzá az alábbi rajongói videói, amin egy saját magánnyomozós sorozatot kaphatna.

Harbour az ingével valóságos stílusikon lett, és Winona Ryder mellett ők a Stranger Things tartóoszlopai és sztárjai. Ryder Joyce Byerse egy egyszerre szerethető és idegesítő karakter, de mindig tartogat valami újat, mindig új erőre kap. Winona Rydert a kilencvenes évek közepén kétszer is jelölték Oscar-díjra, de a netflixes sorozat egy új löketet adott a karrierjének.

Fotó: Netlfix

Új csillagok a láthatáron

Az nem kérdés, hogy a már nem is annyira gyerek gyerekszínészek előtt kinyílik Hollwood. Millie Bobby Brownt már kinézte a Marvel, és könnyen elképzelhető, hogy a szuperhősös filmek utánpótlását látjuk egybegyűjtve a Netlfixen. Azt szintén el tudjuk képzelni, hogy a Dustin Hendersont alakító Gaten Matarazzo lehet egy következő Jonah HillFinn Wolfhardot pedig felszippantja a művészfilmek univerzuma. Ehhez a társasághoz csatlakozott a második évadban Dacre Montgomery, aki most bontakozhatott ki igazán. Jól állt neki a flegma gonoszság.

A Stranger Things sztárjai a szemünk előtt nőttek ki a gyerekkorból
A zseniális hangulat mellett a Stranger Things igazi báját a végtelenül tüneményes gyerekszereplők adták. De ezek a srácok már egyáltalán nem gyerekek.

A másik felfedezett pedig Maya Hawke – a szülei is csaptak neki egy kis hírverést. Az általa alakított Robin a plázában dolgozott, és itt ismerkedett meg a frizurakirály Steve Harringtonnal (Joe Keerey). Együtt adogatták a gombóc fagyikat, majd szövetségesek lettek. Bár a második évadot bőven érték kritikák, tisztán látszik, hogy ez nem vette el a nézők kedvét, és a Stranger Things még mindig nagy durranás. A Hollywood Reporter a Nielsen mérései alapján meg is írta, hogy Amerikában a megjelenés után az első négy napban huszonegy százalékkal jobban teljesített a harmadik évad a másodiknál. Ráadásul van egy olyan érzésünk, hogy Hawke-ról fogunk még hallani.

Fotó: Netflix

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik