Kultúra

Itt az ideje, hogy pár napra kitörjünk a buborékból

A szerdán induló Bánkitó Fesztivál minden évben választ egy témát, legyen az egy szétvágott kerítés vagy a korrupció. Az utóbbi években azonban visszavettek az ennyire egyértelmű politikai üzenetekből: tavaly például a jövő felé néztek, és a fesztivált 2028-ban képzelték el. Idén pedig a

Nekik buborék, neked tenger

szlogen utal a társadalmi korlátokra és széttöredezettségre.

Tíz év múlva lesz egy csomó stadionunk, és a fiatalok hazaköltöznek külföldről
Bánkon időutaztunk, a fesztiválon éppen 2028 van, éppen ezért fiatalokat kérdeztünk, hogy hogy látják magukat és az országat kereken tíz év múlva.

E köré szerveződik az idei színházi program és a művészeti pályázat is. Lesz kerekasztal a saját buborékunkról, de beszélgethetünk a fake new tudományos területekre gyakorolt hatásairól is. Több civil szervezet vonul ki, a romák esélyegyenlőségét segítő BAGázstól a TASZ-ig.

A színházi fesztiválra érdemes külön odafigyelni, csak arra kell figyelni, hogy az előadásokra előre regisztráljunk, hogy tuti beférjünk. Többek között a Táp Színház is lent lesz az egyperces műfajfeszegető darabjukkal. 60 másodpercben mesélnek el egy-egy szituációt. „Ha valaki egy percig csak téged néz, zavarba jössz. Képzeld el, milyen lehet, ha több ember kizárólag csak neked és érted játszik egy percben! Ahol kevesebb a néző, mint az előadó, ott valószínűleg mindenki arra gondol: ezek valamit nagyon rosszul csinálnak. Ha viszont mindez a Táp Színház előadásában manifesztálódik, megnyugodhatunk: itt ugyanis a rosszat csinálják kiválóan.”

A koncerteken az egyik legnagyobb név Saul Williams költő, slammer, rapper lesz pénteken.

Jön még az elektronikát gitárral és zongorával keverő kanadai duó, a Bob Moses, akik amúgy a Glastonburyn, a Coachellán, a Lollapaloozán, és az amerikai Ellen DeGeneres talkshow-jában is felléptek. Lesz svéd punk a Viagra Boysnál és hiphop a Los Angeles-i lányokkal, a Sudan Archivesszal. A magyar zenekaroknál pedig rendhagyó módon összeáll a Fran Palermo és a Middlemist Red szombaton.

Kiemelt kép: Norbert Farkas / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik