Kultúra

Tíz év múlva lesz egy csomó stadionunk, és a fiatalok hazaköltöznek külföldről

Tíz év múlva lesz egy csomó stadionunk, és a fiatalok hazaköltöznek külföldről

A Bánkitó idén nem választott olyan erőteljes politikai témát a hétvégére, mint az elmúlt években. A repoharakon boldog emberek úszkálnak, nincs kerítéses vagy vibráló dizájn. A fesztivál pontosan azt szeretné, hogy egy kicsit előrenézzünk, időutazzunk, éppen ezért Bánkon vasárnap délutánig 2028. van. Erről kérdezgettük a fesztiválozókat, hogy hogy látják magukat tíz év múlva, megkértük, hogy képzeljék el, hogy már éppen 30 évesek, vagy 40 felé közelítenek. Itthon lesznek vagy külföldön? Világutazók maradnak vagy megállapodnak? És egyáltalán milyen helynek képzelik el Magyarországot?

Legalább egy évig hagyjuk békén az embereket a politikával!
A Bánkitó főszervezőjével, Schönberger Ádámmal interjúztunk arról, hogy idén nem akartak egy depressziós fesztivált, hogy mi változott az elmúlt tíz évben, és hogy már nem csak a budapestiek mennek le bulizni. Ja, és megoldódni látszik a bolt problémája is.

Lilla, 23

Hol leszek én 2028-ban? „Hű, akkor 33 éves leszek. Mesterszak és PhD a terv, remélhetőleg az akadémiai pályán leszek, szociológiában fogok pörögni. És az is lehet, hogy lesz már egy csávó, akivel hajlandó leszek összekötni az életemet. Talán éppen abban leszünk, hogy előkerül a család téma, de még nagyon távolinak tűnik. Meg biztos iszonyú jó lenne, ha lenne lakásom.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Nagyon nehéz kérdés. Ijesztő, hogy 27 éves leszek, amikor még Fidesz-kormány lesz. 33 éves koromra már lehet, hogy valami változik.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Tomi, 19

Hol leszek én 2028-ban? „Kismaroson leszek, ott lakom, és ott is szeretnék maradni. Szeretnék egy egyetemen történelmet tanítani.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „A világhoz képest nagyon jó hely lesz, egy konzervatív vonalat fog képviselni.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Krúbi, 23

Hol leszek én 2028-ban? „Remélhetőleg itthon, mondjuk a négy év múlva esedékes választás sokat fog számítani. Vagy ha külföldön, valahova oda mennék, ahonnan könnyű hazajárni a rokonokhoz és a barátokhoz. Mondjuk Ausztria vagy Burgenland szimpatikus, hogy ha már nagyon rossz itt a helyzet. Remélem, zenélni fogok, és lesz gyerekem meg feleségem, ilyen izgi dolgok.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Nehéz a kiutat látni, de talán normálisabb lesz. Nagyon ideges lennék, ha politikai vagy gazdasági okok miatt itt kéne hagynom az országot.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Virág, 19

Hol leszek én 2028-ban? „Biztosan Magyarországon. Arra törekszem, hogy én is változtassak a mostani helyzeten, politológusnak készülök. Mindenképpen maradnék, de nem vagyok megelégedve. Oktatáspolitikával foglalkoznék, és tíz múlva már talán szeretnék családot. Illetve tíz múlva hány éves leszek? 29. Necces.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Annyira átrendeződnek az európiai viszonyok, hogy vagy az európai közösségből nagyon kivetett helyzetet látok vagy egy alárendeltet. Ez a két opció van.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Angelica, 19, félig olasz, félig magyar.

Hol leszek én 2028-ban? „Két helyszínt tudnék magamnak elképzelni, Párizst vagy Magyarországot. De az, hogy hol leszek, attól is függ, hogy ha kimennék, és megismerkednék valakivel, működne-e. Nagyon szeretek Magyarországon élni, itt is el tudom képzelni az életet. Tíz év múlva családot alapítanék legszívesebben, de ez sok mindentől függ. Régen annyira bennem volt ez, hogy miért kellett visszajönni Ausztráliából (ott élt a családja), most meg annyira nem bánom, hogy itt nőttem fel. Más ember lennék.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Nem hiszem, hogy drasztikus változás lenne.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Flóra, 20

Hol leszek én 2028-ban? „Ki kell számolnom mennyi is leszek? 30. Szerintem Budapesten, nem hiszem, hogy elköltöznék. Tanárszakos vagyok, remélhetőleg addigra már meglesz a diplomám, és lesz egy nyolcadikos osztályom, akik szeretnek. És remélem, lesz családom, talán már gyerekeim is.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Lesz rengeteg stadionunk. Nem tudom, hogy tíz év alatt mennyit változhat a dolog. Az a baj, hogy az elmúlt tíz évre ebből a szempontból annyira nem emlékszem, nem figyeltem ilyen tudatosan a politikai helyzetet, csak az utóbbi években. De sajnos nem hiszem, hogy sok minden változik.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Bálint, 24

Hol leszek én 2028-ban? „Húha, lehet, hogy vidéken. De Magyarországon maradok. Meglesz mindenünk szerintem, önfenntartásban élünk, lesz pálinka, zöldség és gyümölcs.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Vagy kurva jó, vagy nagyon rossz. Ha így folytatjuk, akkor szar lesz, de ha ezen változtatunk, akkor iszonyú jó hely lesz Magyarország. Van esélyünk.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Fanni, 26

Hol leszek én 2028-ban? „Magyarországon leszek, az biztos. Lesz egy műhelyem, az a fix pont az életemben, ott fogok varrni, és bőrdíszmúves dolgokkal, jelmezekkel foglalkozni, mint most. Nagyon sokat szeretnék utazni. Olyan munkát szeretnék, ahol szabadúszó lehetek.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Reménykedem is, de közben pesszimista vagyok. A magyar ember soha nem fog megváltozni. Lehet, hogy ha majd a mi generációnk felnő – azok, akik ’90 és 2000 környékén születtek –, másokat választunk. De ez inkább 20 év múlva lesz. Budapest már újhullámos, de otthon, vidéken semmi jövőváltoztatási terv nincs. Én is videken születtem, de nyolc éve élek Budapesten, ugyanúgy látom mindkét helyzetet.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Alex, 28

Hol leszek én 2028-ban? „Remélem, Amerikában. Benne van a pakliban Magyarország is, csak jobb kóborolni egy kicsit, de talán tíz év múlva már nem kéne. Lesz két porontyom, vagy három, és nevelgetjük őket. Addigra szakmát váltok, és lenyugszom. A kreatív énemet akarom előhúzni. Valami nagyon éles váltás szeretnék, ami nem corporate, lehet, hogy filmeket fogok forgatni. Most programozó vagyok.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Fasza. Szerintem nem fog olyan gyorsan elsorvadni, mint amennyire félünk tőle. Talán kicsit rosszabb lesz, mint most.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Noémi, 22

Hol leszek én 2028-ban? „Még mindig úton leszek, világutazó vagyok, szóval még nem tudni. Tanárként gyerekeknek fogok egy jobb világot teremteni.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Addigra már elkezdődik valami változás, mert az eddig külföldre költözött fiatalok szépen lassan hazacsöpögnek, és ez hoz egy friss levegőt. Én is szeretnék majd visszahozni egy kis tudást.”

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Attila, 29

Hol leszek én 2028-ban? „39 évesen pont visszaköltözöm majd Magyarországra Hollandiából, nemsokára megyünk ki. Most dizájner vagyok, valószínűleg akkor is valami hasonlót fogok csinálni. Jó lenne addigra nem startupoknak segíteni, hanem inkább szervezeteknek. Lehet, hogy gyerekünk lenne? Talán azért költöznénk vissza, hogy megtanuljon magyarul.”

Milyen hely lesz Magyarország 2028-ban? „Remélem, olyan, amire érdemes visszajönni, de nem vagyok benne biztos. Pont tegnap beszélgettünk erről, hogy 12 vagy 16 évig lesz ugyanez, mint most.”

Olvasói sztorik