Kultúra

Kövesse élőben az Éjjeli őrjárat restaurálását!

Tavaly októberben derült ki, hogy Rembrandt, az amszterdami Rijksmuseumban álló Éjjeli őrjárat című festményét resaurálni kell. Taco Dibbits, a Rijksmuseum vezetője akkor azt mondta az 1642-ben elkészült alkotásról, hogy több évig is eltarthat a restaurálás, amit viszont élőben követhetnek az érdeklődők, a helyszínen és az interneten is.

A Guardian azt írja, hogy hétfőn kezdődik kép restaurálása, mely folyamatnak a múzeum az Operation Night Watch címet adta, mivel olyan az egész, mint egy katonai hadművelet megtervezése, mondta Tibbits. A festményt két héttel ezelőtt már átemelték egy másik helyre a múzeumban, végleges helyére a restaurálási folyamatban pedig a hétvégén kerül. Itt gy üvegkamra veszi majd körül, ahol a munkát egy 12 főből álló csapat végzi majd.

Rembrandt 363 x 437 centis és 337 kilós műve utoljára 1975-ben esett át restauráción, miután egy holland tanár késsel nekirontott. Most abban bíznak, hogy az új technológiák segítségével új információk is kiderülhetnek a festményről, például az, hogy Rembrandt milyen előzetes vázlatokat, majd változtatásokat eszközölt meg rajta. A projekt első tíz hónapjában egyelőre csak műszeres vizsgálatokat fognak végezni a képen, melyet itt lehet végigkövetni majd.

Kiemelt kép: ROBIN UTRECHT / ANP / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik