Kultúra

Élőben követhetjük végig a híres Rembrandt-festmény restaurálását

Eljött az ideje Rembrandt az amszterdami Rijksmuseumban álló híres festménye restaurálásának. A múzeum vezetősége úgy döntött, nagy esemény lévén, élőben közvetítik a procedúrát, amit mi is végigkövethetünk az interneten, a szerencsések pedig a múzeumban is belepillanthatnak a folyamatba, írja a Guardian.

„Lassú és bonyolult projekt lesz, ami több évig is eltarthat és több millió euróba kerül. Az egész a világ szeme előtt zajlik majd, így bárki és bárhol követheti a folyamatot, aki és ahol csak akarja” – mondta el Taco Dibbits, a Rijksmuseum vezetője az 1642-ben elkészült festményről, melyet a holland aranykor legjelentősebb festményeként szoktak emlegetni.

„Ez egy egyszerre életre szóló lehetőség a nagyközönség számára” – tette hozzá Dibbits -, „nem utolsósorban azért, mert az eddig megőrzött anyagok sokkal jobbak és fejlettebbek, mint a múltban, és valószínű, hogy jó ideig nem történik meg újra.”

Az alkotáshoz utoljára 1975-ben kellett hozzányúlni, akkor is csak azért, mert egy holland férfi késsel nekiesett.

A restaurálási folyamat során egy jó nagy üvegkalitkát emelnek a festmény köré, amin belül dolgoznak majd a restaurátorok. Ezen keresztül lehet majd élőben is nézni a műveletet. Ez 2019 júliusában kezdődik, az azt megelőző öt hónapban pedig az Éjjeli őrjárat lesz a központi műve a Rembrandt halálának 350. évfordulójára összeállított tárlatnak.

Kiemelt kép: ROBIN UTRECHT / BELGA MAG / BELGA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik