Kultúra

Mark Rylance-nek vállalhatatlan, hogy olajcég támogatja a színtársulatát

A brit színész közel 40 év részvétel után feladja tagságát a Royal Shakespeare Company színtársulatban.

Mark Rylance szerint az, hogy a British Petrol, a világ egyik legnagyobb gáz- és olajvállalata támogatja a társulatot, lehetőséget ad a vállalat számára, hogy „elhomályosítsa azt a környezeti pusztítást, amelyet évről évre okoz”. Reméli, hogy a társulat progresszívebb tagjai bátorságot merítenek döntéséből, hogy kifejezzék álláspontjukat.

Rylance, akit a közelmúltban a 2018-as Ready Player One-ban James Halliday-ként ismerhettünk meg, úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja társítani a nevét a British Petrollal, ahogy „ezt nem kívánja fegyverkereskedőkkel, dohányárusokkal, vagy bárki mással, aki szánt szándékkal pusztítaná élők vagy még meg nem születettek életét, ahogy azt Shakespeare sem tenné”. A olajvállalat támogatásának köszönhetően a 16 és 25 év közötti korosztály kedvezményes 5 fontos áron juthat jegyekhez a társulat előadásaira.

A  Culture Unstained nevű aktivista csoport úgy nyilatkozott, hogy a támogatással valójában a cég magára vonja a rivaldafényt és háttérbe szorítja a színházat, és nincs erkölcsileg elfogadható indok az egyik legpusztítóbb üzemanyag vállalat támogatására egy klímakrízis kellős közepén. De nem csak a színház az egyedüli, ahol a BP jelenléte szemet szúr másoknak. A British Museumot februárban 350 fős tüntető szállta meg annak olajvállalati támogatottsága miatt, június 21-én pedig a brit Természettudományi Múzeumot szállták meg több százan, amikor a Petroleum Group éves vállalati vacsoráját rendezték meg ott.

A BP nem kommentálta Rylance döntését és csupán a büszkeségüket fejezték ki, hogy kb. tízezer olcsó jegyet juttatnak el a színház rajongó fiataloknak. A klímakrízis kapcsán a vállalat azt közölte, tisztában vannak vele, hogy a jelenlegi helyzetet a világban nem lehet fenntartani és cselekedni kell, hogy a következő évtizedekben elérjük a nettó nulla szénkibocsátást. A vállalat szerint „eredményeket az egyének, a kormányok és a hozzájuk hasonló nagy cégek együttműködésével, egymás megértésével és a valódi megoldásokra való törekvéssel fogunk tudni felmutatni, nem pedig civakodással és a  viszályok súlyosbításával”.

Kiemelt kép: Tolga Akmen / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik