Kultúra

A Csillagflotta logóját fedezték fel a Marson

A Star Trek-univerzum gerincét adó szervezet jelképét nem egy időutazó kapitány, hanem a láva hozta létre.

A Marsot minden eddiginél jobb felbontásban fényképező kamera, a HiRise akár harminc centiméteres részleteket is képes feltárni a vörös bolygón, a fotókat feldolgozó és leíró Arizonai Egyetem pedig rendszeresen mutatja be korábban ismeretlen, de elképesztően érdekes részleteket.

A hatvanöt kilós kamera az űrszondára szerelés előtt. Fotó: NASA

Néhány nappal ezelőtt is épp így tettek: a június 10-én feltöltött képen azonban nem egy furcsa színekben pompázó tómeder, vagy épp krátercsoport, hanem a milliárdos rajongótáborral rendelkező, mozifilmek és filmsorozatok tömegében feltáruló Star Trek-univerzum legfőbb diplomáciai, tudományos, felfedező és védelmi szervezete, az Egyesült Csillagflotta logója tűnik fel.

A történetek szerint a szerv ugyan csak 2161-ben születik meg, logójáról azonban most már biztosan tudjuk, hogy nem a XXII. század gyermeke, hiszen a Mars Hellas-fennsíkján most közel háromszáz hasonlót fedeztek fel, néhányuk pedig megszólalásig hasonlít a filmekből jól ismert parabolaívhez.

Fotó: NASA

A bolygón a hasonló minták egyébként egyáltalán nem ritkák, jó részükkel ellentétben a most feltérképezett példányokat nem a rég eltűnt vízfolyások, hanem egy vulkánkitörés alakította ki, a láva ugyanis

képtelen volt áttörni a szél által emelt, magas homokdűnét, így a folyam két részre oszlott, létrehozva az alakzatot, ami a szél azóta is tartó munkájának köszönhetően ma már egyedül, a dűne nélkül őrzi a múltbéli kitörések egyikének emlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik