Kultúra

A Budapesti Fesztiválzenekar öt emlékkoncertet ad Dél-Koreában

A Budapesti Fesztiválzenekar június 21-én utazik Dél-Koreába, ahol koncertsorozattal emlékeznek majd a dunai hajóbalesetben elhunytakra, tudta meg az InfoRádió.

A dél-koreai szervezőkkel folytatott tárgyalás eredményeként az a terv született, hogy több koncertjük is legyen – legalább részben – emlékkoncert, mert az emberek nem tudnak mind elmenni egyetlen koncertre.

A tervek szerint minden koncert egy megemlékezéssel kezdődik majd, néhány szóval, egy erre külön kiválasztott darabbal. Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója elmondta:

ez közvetíti a koreai közönség felé azt, hogy nagyon sokan vannak Budapesten, akik szeretnék szimpátiájukat, szomorúságukat, együttérzésüket kifejezni a koreai áldozatok hozzátartozóinak.

A program még nem végleges, de a zeneigazgató annyit elmondott, hogy dél-koreai darab is szerepel majd benne. Szöülban két koncertet adnak majd, majd még három városba utaznak, ahol naponta adnak egyet-egyet.

Most egy olyan környezetbe kerülünk, ahol nap mint nap olvasnak Budapestről, és nekik most a városról ez a tragédia jut eszükbe. Nekik Magyarország egy nagyon távoli ország, ahol a honfitársaikkal tragédia történt. Ezért ha Budapestről érkezik egy zenekar, egyértelmű, hogy erről kell szólnia a koncertnek, különben olyan lenne, mintha elhallgatnánk valamit

– mondta Fischer Iván.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik