Kultúra

Az oroszok a Csernobil sorozat betiltását követelik

Az Oroszország Kommunistái nevű párt a májusban indult Csernobil című sorozat betiltását, valamit az alkotók beperelését követelik. Az HBO és a Sky gyártásában készült, májusban debütáló széria elképesztő népszerűségnek örvend, az oroszok azonban már többször jelezték nemtetszésüket. Azt mi is megírtuk, hogy az orosz állami és kormányközeli média saját filmet tervez készíteni az 1986-os atomerőmű balesetről, most azonban a 2016-os oroszországi parlamenti választásokon a szavazatok 13 százalékát kapó Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja reklamál a sorozattal kapcsolatban.

A párt képviselői fellebbezést nyújtottak be a telekommunikációs ágazatot felügyelő orosz Roskomnadzor  cenzorszolgálathoz, hogy tiltsák be a sorozathoz való hozzáférést az országban, mivel szerintük az erkölcstelen, valamint az alkotók feljelentését követelik, rágalmazás vádjával. Ahogy ők fogalmaztak, a sorozat „ideológiai manipuláció”, melynek célja „a szovjet kormány és a szovjet nép képének becsmérlése és démonizálása”.

Mindeközben Csernobilban elképesztő módon beindult a katasztrófaturizmus, a sorozatnak köszönhetően, 40 százalékkal nőtt az oda látogatók száma az első rész bemutatása óta.

(Lenta)

Kiemelt kép: Youtube / HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik