Kultúra

Egyre nagyobb bajban az Átrium, több előadást is le kellett mondaniuk

Május közepén derült ki,  hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taotámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg az Átrium színház részére. Ez azt jelenti, hogy a 2018-as taoösszeg 77,1 százalékát, 168 millió forintot a színháztól a minisztérium elvette.

Az Átrium akkor már másodszorra kérte a nézők segítségét, ahogy a közleményben olvasható, „a színház további működése érdekében további támogatókat kell szerezniük, mintegy százmillió forint erejéig – ez biztosítaná erre az évre a szükséges fedezetet”.

Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot

– írták.

A színház most újabb közleményt adott ki, melyben azt írják, nem tudják bemutatni egyik készülő darabjukat.

Az Átrium körül kialakult bizonytalanság nem biztosítja a nyugodt, zavartalan alkotómunka körülményeit, ezért sajnálattal tájékoztatjuk önöket, hogy a Kasszasiker című előadást terveinkkel ellentétben nem tudjuk bemutatni

– olvasható a közleményben. Emellett a Chicago című, a jövő évadban bemutatni kívánt darabjukat sem tűzik műsorra, jogi és anyagi feltételekre hivatkozva.

Bár már alig van idő, és a sok egyéni felajánlás ellenére, a szükséges összeg közel sem áll rendelkezésre, az Átrium mégis reménykedik, hogy helyzetük valamilyen módon rendeződik, és a tervezett bemutató valamikor a jövőben megvalósulhat, illetve hogy más előadásoktól nem kell véglegesen elbúcsúzniuk.

A Centrál Színház bukja a legtöbbet a kormány döntése miatt
550 millió helyett csak 200 milliót kap a Liptai Claudiát, Stohl Andrást is foglalkoztató társulat.

Kiemelt kép: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik