Kultúra

A Centrál Színház bukja a legtöbbet a kormány döntése miatt

550 millió helyett csak 200 milliót kap a Liptai Claudiát, Stohl Andrást is foglalkoztató társulat.

Csütörtökön írtuk meg, hogy a kultúrtao eltörlése hogyan érinti a magyarországi előadó-művészeti szervezeteket. A kormány kedvencei nagyot nyertek vele, pótlásként volt, amelyik ötszörös pénzt kapott, de főként a független- és magántársulatok nagyon rosszul jártak ahhoz képest, ami a jegyárbevételük után taotámogatással kaphattak volna.

A Budapesti Fesztiválzenekar, az elmúlt három év taotámogatását alapul véve 400 milliót kért, de még egyáltalán ígéretet sem kapott, a Stúdió K 11,5 milliós kérvényének eredményéről sincs még semmi hír. Akik viszont kaptak ígéretet a pótlásról, csak a töredékét kapták meg:

  • az Átrium 218 millió helyett 50 milliót,
  • a Pintér Béla és Társulata 46 millió helyett 30 milliót,
  • a Rózsavölgyi Szalon 100 millió helyett 50 milliót.

Pénteken az évi 170 000 látogatót fogadó Centrál Színháztól kaptunk levelet, amiben azt írják, számszerűleg ők jártak a kultúrtao megszüntetésével a legrosszabbul.

a tavalyi nettó 699 millió Ft árbevétel után a színház 550 millió Ft TAO beszedésére lett volna jogosult. A nekünk megítélt többlettámogatás mindösszesen 200 millió Ft

– írta a magánszínház, ahol olyan színészek szerepelnek, mint Liptai Claudia, Balsai Móni, Kovács Patrícia, Alföldi Róbert, Kern András vagy éppen Stohl András.

A kialakult helyzetben – miközben a színház mindent megtesz a kiadásai csökkentéséért – csak a főváros támogatásában, a minisztérium által kiírt pályázatokban és a nézőink megértő hűségében bízhatunk.

– írták levelük végén.

Hosszabb cikkünk a „többlettámogatásokról”, és hogy mik a gondok még az új rendszerben, ebben a cikkünkben írtunk:

Bajban a színházak: elmaradó premierek, teljesen bizonytalan évad
A kedvencek akár ötszörös pénzt is kaptak „pótlásként”, míg a független és magán színházak csak a töredékét annak, amivel számolhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik