Kultúra

Rainer M. János: El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak

Péntek déletőtt írtuk meg, hogy elveszik az 1956-os Intézetet az Országos Széchenyi Könyvtártól és június 15-től beolvad a Veritasba. Rainer M. János, az ’56-os Intézet igazgatója a hvg.hu-nak adott interjút, melyben elmondta, ez a lépés az intézet végét jelenti.

Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.

Az intézet már 2012-ben elveszítette az önállóságát, akkor lett az Országos Széchenyi Könyvtár egyik osztálya, de Rainer M. szerint a tudományos munkájukat szabadon végezhették a nemzeti könyvtár részeként.

Ugyanaz történik velünk most, mint az MTA kutatóintézeteivel szándékozik tenni a kormány. El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak, meg kell szüntetni a szabadság köreit. A mi esetünkben ezt még fokozza egy személyes ellenszenv is, Orbán Viktor fő emlékezetpolitikusa, Schmidt Mária részéről. Akárhányszor kormányzati tényezőkkel beszéltem – a korábbi akciók esetében ilyesmi előfordult – biztosítottak róla, hogy semmi bajuk nincs velem, vagy az intézettel. „Csak hát!” – mondták, és felfelé mutattak, képletesen, vagy a valóságban

– mondta.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik