Kultúra

A filmesek bojkottálnák Georgiát, ha elfogadják az abortusztörvényt

Vállalati társadalmi felelősségvállalás lenne a javából, de a Netflix részéről egyelőre csak fenyegetőzés van.

Kivonulhat a Netflix Georgia államból, ha a komoly vitákat kiváltó abortusztörvényt ratifikálják. A vállalat terveiről Ted Sarandos tartalomigazgató a Varietynek beszélt az után, hogy Georgia állam kormányzója, Brian Kemp május 7-én aláírta a Szívdobbanás-törvény néven ismert szabályozást, mely a terhesség hatodik hete után teljesen megtiltja a művi terhességmegszakítást. A Netflixnek komoly érdekeltségei vannak az államban, többmillió dollárt költenek gyártásra, Georgiában készül egyebek mellett az Insatiable és az Ozark is, de ha jövőre életbe lép a törvény, a cég nem tervez az államban pénzt költeni.

Rengeteg nő dolgozik a produkcióinkon Georgiában, akiknek a jogait, több millió más nő jogaival együtt, súlyosan szűkíteni fogja ez a törvény. Ezért fogunk együttműködni az Amerikai Polgári Szabadságjogok szövetségével, hogy bíróság előtt küzdjünk a törvény elfogadása ellen. Mivel a szabályozás még nem lépett életbe, folytatjuk a filmezést az államban – miközben kiállunk azon partnereink mellett, akik úgy döntöttek, nem teszik. Amennyiben pedig valaha is hatályba lép a törvény, újra fogjuk gondolni az összes georgiai befektetésünket.

– áll a közleményben. A nagy hollywoodi gyártóstúdiók egyelőre lapítanak a kérdésben, ám egyéni projektek már kivonultak az államból. Reed Morano egy Amazon-sorozatot forgatott volna Georgiában, Kristin Wiig pedig egy filmvígjátékot, mindkét projekt gyártását egy az egyben elköltöztetik. Jordan Peele és J. J. Abrams ugyan az államban maradt aktuális projektjükkel, de annak bevételeit száz százalékban a helyi polgárjogi szervezeteknek ajánlotta fel, hogy harcolhassanak a törvény ellen, és számos egyéb alkotó az állam bojkottálására szólított fel.

Kiemelt kép: abortuszpárti tüntetők egy 2016-os demonstráción, Europress/Mandel Ngan/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik