Kultúra

Mától mi is megnézhetjük a 3,5 milliárdért vásárolt Renoir-aktot a Szépművészetiben

Május 14-én jelentette be Orbán Viktor, hogy a magyar állam megvásárolta Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) 1903-ban festett című festményét a Szépművészeti Múzeum számára. A 3,5 milliárd forintért vásárolt festmény péntektől augusztus 20-ig látható a Szépművészeti kamarakiállításán, más korabeli impresszionista festményekkel, többek között Cézanne, Gauguin és Pissarro munkáival együtt.

Baán László, az intézmény főigazgatója a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján  felidézte, hogy 2019 elején az elmúlt száz év legmagasabb árú vásárlásaként tudták megszerezni a magyar állam támogatásával Anthonis Van Dyck egy mesterművét. Ez a rekord azonban hamar megdőlt, hiszen a kormányzat segítségével most a Szépművészeti impresszionista gyűjteménye is igazi remekművel gyarapodhatott, tette hozzá. Kovács Zsófia kurátor hangsúlyozta: a most megvásárolt festmény Renoir késői korszakának kiemelkedő darabja, amelyet 1907-ben már kiállítottak Budapesten, akkor azonban a Szépművészeti Múzeum még nem tudta megszerezni.

Renoir 1903-ban készítette a festményt felesége unokatestvéréről, a több száz képéhez modellt álló Gabrielle Renard-ról. Az idős mester olyan elégedett volt az akttal, hogy négy évig magánál tartotta, és két újabb verzióban is megfestette. Az első változat került most a Szépművészetibe, míg a későbbi verziókat olyan világhírű gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Musée d’Orsay és Musée de l’Orangerie, mondta el a tárlat kurátora.

Megérte az árát az Orbán által leleplezett akt
Baán László szerint nem sok érte a 3,5 milliárd, hiszen a Renoir-kép egy valódi remekmű.

(MTI)

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik