Kultúra

Mácsai Pál: Reméljük, más gesztusokra nem lesz szükség

Szolidaritást vállalnak a bajba jutott független színházakkal.

„Tekintettel a független és befogadó színházak bizonytalan helyzetére, az Örkény István Színház ebben az évben nem nyújt be pályázatot az NKA Színházi Kollégiumához” – adta ki kedden a közleményt az Örkény Színház, amihez szerdán a Katona József Színház is csatlakozott.

A függetlenek azután kerültek nehéz helyzetbe, hogy a kormány egy őszi törvénymódosítással megszüntette az előadó-művészeti taót. Sokáig bizonytalan volt, hogy mi lép a rendszer helyébe, és a függetlenek mekkora kompenzációt a kieső – már betervezett – támogatás után. Az Átrium például csütörtökön tudta meg és tette közzé a Facebookon, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg a színház részére, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette.

Mácsai Pált levélben kérdeztük, aki megerősítette, hogy az Örkény kezdeményezése tényleg arra irányul, ami sejthető a szűkszavú nyilatkozatból: hogy több pénz maradjon az NKA-nál, amit a függetlenek megpályázhatnak. A kialakult helyzetet méltánytalannak találja a függetlenek tekintetében, „mert még nem tudható, milyen tao-kompenzációra számíthatnak, így nem tudnak tervezni. Végleges helyzet és vélemény a számok ismeretében lehet majd.”  Arra a kérdésre, hogy ezt jelezték-e a kulturális döntéshozók felé, Mácsai a következőt válaszolta:

Természetesen, többen, több alkalommal. Ilyenkor azt a választ kaptuk, mint mindenki: hogy a színházi szakma nem kerül rosszabb helyzetbe, mint korábban volt. Ezt a nyilatkozatunkat a tevőleges  szakmai szolidaritás első lépéseként tettük, bízva abban, hogy többen csatlakoznak hozzánk, és hogy más gesztusokra nem lesz szükség.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik