Kultúra a világ egy fura hely

Fejjel lefelé lógva isszák a fehérbort egy évszázados zürichi kocsmában

Az 1801 óta működő helyen egy furcsa szokásnak lehetünk részesei.

Zürich óvárosa tele van csodákkal és furcsaságokkal, ezek jó részét azonban a legtöbb, útikönyvek és utazási oldalak alapján tájékozódó turista messze elkerüli –  ilyen hely az Oepfelchammer, azaz nemes egyszerűséggel csak Almakamra néven emlegetett söröző is. A XIV. század derekán egy nemesi család otthonaként született épület nevét évszázadokkal később kapta, köszönhetően annak, hogy ekkor rövid ideig egy kolostor almaraktára bújt meg az épület aljában.

Az épület a XVII. században aztán péküzemmé alakult, melynek sokadik tulajdonosa 1801-ben engedélyt kapott egy földszinti ivó megnyitására. A pék élt a lehetőséggel, az apró intézményben pedig ma, kétszáztizennyolc évvel később is a legjobb svájci ételekkel és italokkal találkozhatunk, sőt, egy furcsa szokásba is belekóstolhatunk.

Az Oepfelchammerben este hat óra után ugyanis mindössze vizet, szőlőlevet és bort szolgálnak fel – utóbbit akár a

balkenprobe, azaz a gerendapróba

részeként.

Fotó: Local.ch

A vállalkozó szelleműeknek ehhez fel kell magukat húzni a mennyezetet tartó gerendák egyikére, majd onnan fejjel lefelé lógva meg kell inniuk a pincér által átadott pohár fehérbor minden cseppjét:

A legtöbb betévedőnek ez jó eséllyel nem sikerül, de ez érthető is, hiszen a tét nagy: a feladatot sikeresen teljesítők ugyanis felírhatják a nevüket a falon ma már csak hosszú kereséssel megtalálható szabad foltok egyikére. A lámpaláz elsőre nyilván legyőzheti a fejjel lefelé ivás hosszú éveken át edződött mestereit is, de sebaj, hiszen

háromszor is nekifuthatunk a feladatnak.

Fotó: Oepfelchammer

És persze a meglepő másnaposság-érzés sem marad majd el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik