Kultúra

A zenészek 73 százaléka szenvedett már valamilyen mentális betegségben

Egy új tanulmány felmérése szerint a független zenészek 73 százaléka valamilyen mentális betegségben szenvedett élete során, míg csak 19 százalékuk gondolja úgy, hogy a zenei ipar egészséges munkakörülményeket biztosít. A svéd alapú Record Union digitális terjesztési platform közel 1500 indie zenész között folytatta a felmérést, március 21-től április 2-ig.

A Record Union eredményei szerint az indie zenészek közel háromnegyede tapasztalt stresszt, szorongást és / vagy depressziót munkájukkal kapcsolatban. A számok rosszabbak voltak a fiatalabb művészeknél. A 18-25 évesek körében a válaszadók 80 százaléka mondta azt, hogy negatív mentális egészségi hatásokat tapasztaltak zenei karrierjük során.

„A tanulmány azt sugallja, hogy valamit változtatni kell. Itt az ideje, hogy a művészek mentális egészségének állapota napirendre kerüljön a streaming és kereskedelmi siker előtt. Fel kell ébrednie ennek az iparágnak és megkérdeznünk magunktól, milyen felelősségünk van ebben, és mit tehetünk egy egészségesebb zenei közösség létrehozásához – nyilatkozta Johan Svanberg, a Record Union vezérigazgatója a Billboardnak adott nyilatkozatában.

Amint az a tanulmányból részletesebben kiderült, a több mint 1000 megkérdezett zenész 33 százaléka élt át már pánikrohamot, míg 57 százalékuk aggodalmát fejezte ki a mentális egészségükkel és jóllétükkel kapcsolatban (41 százalék azt mondta, hogy naponta többször is aggódnak). Azonban mindössze 39 százalék (valamint a 18-25 évesek 33 százaléka) kezeltette magát, 51 százalék az öngyógyítást alkalmazta.

A Record Union által kiadott tanulmány arra késztette a vállalatot, hogy 30 000 dollárt adományozzon a zenészek mentális betegségeinek kezelésére vagy megelőzésére.

„A zenei ipar hagyományosan kereskedelmi szempontok szerint határozta meg a sikert. Azonban azt gondoljuk, ahhoz, hogy egészségesebb művészekkel fenntarthatóbb zenei légkört hozzunk létre, azoknak el kell gondolkodniuk a mentális egészségükről mint a siker része” – tette hozzá Svanberg.

(Loudwire)

Kiemelt kép: BERTRAND GUAY / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik