Kultúra

Almodóvar szerint a szuperhősöknek is kéne szexelniük

A spanyol rendezőt zavarja, hogy Hollywood kasztrálja az igazságosztókat.

Ahogy arra számítani lehetett, a Bosszúállók: Végjáték már indulásnál bevételi rekordot döntött, az első film lett, ami egy hét alatt átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt. Ezzel a Marvel betetőzte a szuperhősök egyeduralmát a mai popkultúra felett, ám a legismertebb spanyol rendezőnek, Pedro Almodóvarnak komoly hiányérzete van a futószalagon érkező filmekkel kapcsolatban. Természetesen a szexről van szó, szerinte nem jó, hogy ezt a dimenzióját az emberi létezésnek szemérmesen eltagadják ezek a szuperhősfilmek. Márpedig ha van szakértője a vágy és a szexualitás filmes ábrázolásának, akkor az épp ő, az Eleven hús és a Kötözz meg, és ölelj! rendezője.

Talán létezik valamiféle öncenzúra ezzel kapcsolatban, ami nem engedi az íróknak, hogy másféle történeteket írjanak. Nagyon sok szuperhősfilm készül, ám a szexualitás nem létezik számukra. A szuperhősök kasztráltak, feloldják őket egy harmadik semleges nemben, csak az akció és a kaland számít. A független filmek kicsit többet mutatnak a szexualitásból. Pedig az emberi lényeknek ez elidegeníthetetlen része!

mondta a Vulture-nek Almodóvar, aki szerint ő sokkal szabadabban dolgozhat Európában, mint Hollywoodban tehetné. Éppen ezért nem is vágyik arra, hogy szuperhősfilmet rendezzen: átláthatatlan az a monumentalitás, és nem szereti, ha sokan belebeszélnek abba, mit hogyan csinál.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik