Kultúra

Amerikai sorozat miatt nőtt a kamaszok öngyilkossági aránya

2017 tavaszán mutatta be a Netflix a 13 okom volt című sorozatot, mely egy 17 éves kamaszlány öngyilkosságának történetét mutatja be. 13 részen keresztül keressük a miérteket, miután a főszereplő 13 kazettára veszi fel, hogy miért és ki miatt döntött az öngyilkosság mellett.

Egy nemrég készült tanulmány szerint a sorozat bemutatását követő hónapban a tizenévesek öngyilkossági aránya erősen megugrott. Az Országos Gyermekkórház kutatói az öngyilkosságok havi arányát a 10 és 64 év közötti személyek között vizsgálták, 2013. január 1. és 2017. december 31. között.

A felmérés szerint 2017 áprilisában, egy hónappal a 13 okom volt bemutatása után, volt a legmagasabb, 28,9 % az öngyilkossági arány a 10–17 éves korosztályban. A tanulmányban azt is megállapították, hogy a sorozat 2017. március 31-i debütálását követő kilenc hónapban mintegy 195 fiatal követett el öngyilkosságot.

Tök mindegy, mit csinálsz, ezt a lányt már nem tudod megmenteni
A Netflix új sorozata, a Tizenhárom okom volt rá, nem csak egy tinisorozat tiniknek. Nem hibátlan, de nehéz abbahagyni.

„Az ifjúság különösen érzékeny lehet az öngyilkosság okozta ragályra, melyet olyan történetek támogathatnak, melyek szenzációs hatásúak vagy elősegítik a leegyszerűsített magyarázatokat a szuicid viselkedésre, vagy dicsőítik és romanticizálják az elhunytat, az öngyilkosságot pedig úgy mutatják be, mint egy cél elérésének eszközét”- mondta Jeff Bridge, az Országos Gyermekek Öngyilkossági és Kutatási Központjának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint ebben az időszakban nem volt szignifikáns változás az öngyilkossági arányokban a 18 feletti korosztályt körében. A tanulmány azt is megállapította, hogy az öngyilkosságokat főként férfiak követték el. Az ötéves tanulmányi időszakban összesen 180 655 öngyilkosság történt az Egyesült Államokban.

Bár a nézők nagy része nagyon szerette a Netflix sorozatát, pont amiatt, hogy olyan fontos témákat dolgoz fel, mint az öngyilkosság, a bullying vagy a nemi erőszak, mégis sok kritika érte a streaming szolgáltatót, miszerint túl erőszakos jelenetek láthatók benne.

A tanulmányra reagálva a Netflix szóvivője a következőt mondta:

„Megvizsgáljuk a kutatást, amely ellentétes a Pennsylvania Egyetem múlt heti tanulmányával. Ez egy nagyon fontos téma, és keményen dolgoztunk annak érdekében, hogy felelősségteljesen kezeljük ezt az érzékeny kérdést.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

(CNBC)

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik