Kultúra

A túl erőszakos jelenetek miatt vetetnék le a Netflix új sorozatát

A cikk spoilereket tartalmazhat a 13 Reasons Why című sorozatról.

A 13 Reasons Why (Tizenhárom okom volt rá) első évada nagy port kavart, de a legtöbben nem felháborodtak, hanem épp ellenkezőleg. A közönség szinte megköszönte a Netflixnek, hogy egy olyan fontos témának adott teret, mint a fiatalok körében elkövetett öngyilkosság, a zaklatás és nemi erőszak. A siker borítékolta a folytatást, de a pozitív kritikák helyett több támadás éri a készítőket és a Netflixet. Egy nemi erőszakot bemutató jelenet miatt a Szülők Televíziós Tanácsa (Parents Television Council) felszólította a streaming szolgáltatót, hogy vegyék le az első és a második évadot is a felületükről.

A Netflix egy ketyegő bombát ad azon tinédzserek és gyerekek kezébe, akik megnézik a 13 Reasons Why-t.

Az első évadban Hannah Baker (Katherine Langford) tragédiáját jártuk körbe, a gimnazista lány öngyilkosságot követett el, de nem hagyta kétségek között a barátait és az osztálytársait. Tizenhárom kazettán mondta el a saját történetét, milyen atrocitások érték, és hogyan erőszakolták meg. A könyv alapján készült sorozatnak adott egy kereket a tizenhármas szám, ennyi részen keresztül ismertük meg a kazetták tartalmát, a sztori lezárult. A folytatás viszont elkészült, a stáb tovább boncolgatta azokat a komoly problémákat, amik egy tinit érhetnek. Szó esik zaklatásról, addikcióról, iskolai lövöldözésről és a fiúkat is érintő nemi erőszakról. Utóbbi verte ki a biztosítékot, a Twitter tele van olyan véleményekkel, miszerint a szóban forgó (megerőszakolnak egy férfit) jelenet undorító, fölösleges, és figyelmen kívül hagyja az esetleges áldozatok érzéseit. A Vulture megkereste a 13 Reasons Why egyik készítőjét, Brian Yorkey-t, aki megvédte a vitatott epizódot. Valós élményekből merítettek, hogy realisztikusan ábrázolják a fiúkat ért zaklatásokat, és nem tartja indokolatlannak a durva képeket.

Amikor valamiről azt mondjuk, hogy undorító, vagy nehéz nézni, ez sokszor azt jelenti, hogy szégyenérzetet kapcsolunk az élményhez. Inkább nem nézünk vele szembe, inkább kizárjuk a tudatunkból. Ezért nem jelentik a hasonló zaklatásokat, ezért találnak az áldozatok nehezen segítséget. Hiszünk abban, hogy a csöndnél jobb, ha beszélünk róla.

Az első évadról itt írtunk.

Nincs értelme azon gondolkodni, mi lett volna, ha nem hal meg a lány
A Tizenhárom okom volt rá című sorozat aktuálisabb nem is lehetne. Egy öngyilkos lány okait ismerhetjük meg, tele miértekkel. Kritika.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik