Kultúra

Húsz hektáron lángolt a Százholdas pagony

Kigyulladt az ashwoodi erdő, ami Milne Micimackójának helyszínét ihlette.

Kigyulladt az aljnövényzet vasárnap késő este az ashwoodi erdőben, amely Százholdas pagonyként vonult be a kultúrtörténetbe, ez az erdő ihlette ugyanis A. A. Milne Micimackójának fő helyszínét. A tűz csúcspontján mintegy húsz hektáron lángolt a terület és hat tűzoltóbrigád dolgozott a lángok megfékezésén, ám, mivel a nehezén már túl vannak, ezt a számot később visszavették négyre – írja a BBC a tűzoltóság szóvivőjére hivatkozva.

A tűzoltóság szerint szokatlan, hogy éjjel ekkorára tud nőni egy tűz, ám amikor a lángokat észrevették, már nagy területen égett az erdő. Az aljnövényzet nagyon száraz volt annak ellenére, hogy nemrég esett az eső, így a tűz nagyon gyorsan tudott terjedni. A szándékos gyújtogatást a tűzoltóság nem tartja valószínűnek, ám jelenleg is többen dolgoznak azon, hogy ezt biztosan kizárhassák.

A tűzben számos madárfészek pusztulhatott el, ráadásul a legtöbb madárnak ilyenkor épp már vannak is kiköltésre váró tojásai, és az olyan kisebb állatok, mint a kígyófélék vagy gyíkok, valószínűleg nem voltak elég gyorsak ahhoz, hogy elmeneküljenek, szemben a nagyobb állatokkal, mint a szarvasok vagy a rókák. Ugyanakkor egy ashwoodi erdész, Chris Sutton szerint nem kell maradandó károkra számítani az élővilágban.

Négy héten belül elkezd visszanőni a fű, hat hónap múlva meg már valószínűleg nyoma sem lesz annak, hogy bármi is történt itt.

Kiemelt képünk illusztráció: tűzoltó dolgozik 2012. március 27-én éjszaka a Pest megyei Fótligeten. Korábban egy bevásárlóközpont melletti erdős területen mintegy 6 hektáron csaptak fel a lángok. A nagy erőkkel kiérkező tűzoltók többórás munka árán tudták csak a tüzet eloltani. A tűz keletkezési okát szakértők vizsgálják. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik