Kultúra

Tovább halasztják a zaklatással vádolt Harvey Weinstein tárgyalását

Szeptemberre halasztotta az illetékes New York-i bíróság a szexuális erőszakkal és zaklatással vádolt Harvey Weinstein bírósági tárgyalását – írja az MTI.

James Burke bíró pénteken jelentette be a június 3-ra tervezett bírósági tárgyalás halasztását az ügyben zárt ajtók mögött megtartott meghallgatás után, amelyen az ügyészek a tanúk körének kiszélesítésére tettek javaslatot,

olyan nőket is be akarnak idézni, akik nyilvánosan megvádolták Weinsteint, de nem tettek büntető feljelentést.

A pénteki meghallgatáson mind a vád, mind a védelem jelezte, hogy több időre van szüksége a tanúk és a bizonyítékok körének kiszélesítéséhez.

A szeptember 9-re kitűzött tárgyalás az esküdtszék kiválasztásával fog kezdődni, amely legalább két hétig is eltart, majd a tanúvallomásokkal folytatódik, erre legalább egy hónapot irányoztak elő.

Harvey Weinsteint kizárta soraiból az amerikai filmakadémia
Az indokláshoz hozzátették, hogy Harvey Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét.

A 66 éves Weinsteint azzal vádolták meg New Yorkban, hogy 2013-ban megerőszakolt egy nőt és 2006-ban szexuális aktusra kényszerített egy másik nőt. A sajtóban mostanáig közel százan vallották róla ugyanezt, az eljárás csupán két egykori színésznő, Lucia Evans és egy másik, a neve elhallgatását kérő színésznő feljelentése nyomán indult. Evans korábban arról számolt be, hogy a filmmogul orális szexre kényszerítette, miután egy állítólagos meghallgatásra hívta. Ha Weinsteint elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Weinstein letartóztatása óta következetesen tagadta, hogy részt vett volna bármilyen nem közös megegyezéssel létrejött szexuális aktusban. Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon várja tárgyalását. Május végén ő maga adta fel magát a rendőrségen, azóta következetesen tagadja az ellene felsorolt vádakat.

Weinstein egyébként állítólag Budapesten is zaklatott nőket: a Marco Polo című Netflix-sorozat producere is hasonlókról számolt be. Alexandra Canosa csaknem tíz éven át a Weinstein Companynél dolgozott, és azt állítja, öt éven át rendszeresen zaklatta őt szexuálisan és verbálisan Weinstein, többek között itthon, Budapesten is, és megfenyegette, hogy tönkreteszi karrierjét, ha ezekről bárkinek beszél.

Előkerült egy videó Weinstein egyik zaklatásáról
A producert nemi erőszakkal vádoló Melissa Thompson felvételt készített a találkozójukról.

A férfi zaklatási ügyeiről a The New York Times és a The New Yorker oknyomozó riportjai lebbentették le a leplet még októberben. A körülötte kialakult botrány hatására azóta egymás után derült fény korábban elhallgatott molesztálási ügyekre Hollywoodban, továbbá az amerikai művészeti és gazdasági életben, illetve a politikusok körében is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik