Kultúra

Piacra járni mindenkinek jó kaland

Napjainkban a piacra járás reneszánszát éli, minden korosztály körében népszerű program.

Ha van gyorsétel, akkor ennek az ellenkezője is létezik, ami arra biztat, hogy éljük meg a pillanatot étkezés közben is. Ne siessünk el minden ebédet és vacsorát, szeressük az alapanyagokat. Ahogy annak idején betörtek minden nagyvárosba a fast food éttermek, úgy élveztük a hirtelen jött kínálatot, és inkább a mennyiségre mentünk minőség helyett. Aztán szépen lassan kiderült, hogy igenis jobb olyan helyről vásárolni a hozzávalókat, ahol van némi kapcsolat a termelő és a fogyasztó között.

A hivatalos mozgalmat (Slow Food) az olasz Carlo Petrini indította el, mikor 1986-ban a Spanyol-lépcsőhöz közel nyílt egy McDonald’s. A szervezet és a látásmód a kistermelőket támogatja, az ő munkájukra hívja fel a figyelmet, hogy inkább ellenőrzött gazdaságokat támogassunk a bevásárlásnál. A slow food egyre népszerűbb, és már nem csak szükségből járunk piacra, hanem programként fogjuk fel a kóstolást.

Nem az a lényeg, hogy mindent kipipáljunk a listánkról, hanem hogy rácsodálkozzunk az új ízekre, hogy micsoda különbség van mondjuk egy bolti, gumírozott grillsajt és egy őstermelőtől vásárolt kecskesajt között.

Magyarországon ugyanúgy látszik, hogy piacozni trendi, és a hétvégente sokan töltik ilyesmivel a szabadidejüket. A fővárosban és vidéken is virágzik az ökopiac. A slow food egyik remek példáját Bükfürdőn is megtaláljuk, ahol már ötödik éve, hogy tavasztól őszig, péntek délutánonként megnyitja a kapuit bükfürdői termelői piac. Itt bármit megtalálunk, még azt is, amiről azt hittük, hogy sosem vágynánk rá. A pultokon nem lőhetünk mellé, ugyanis a térség termékeinek megbízható minőségét mindig a Bükfürdői Esszencia® logója garantálja. Keressük a matricát – vagy márkajelzést – legyen szó házi mézről, kézzel készített bábokról vagy csodás sajtokról, hogy a legjobbat kapjuk.

Tavasztól október közepéig bármikor elmehetünk piacozni, de érdemes néha ránézni az aktuális programokra, júliusban (július 17-21) rendezik például a 14. Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztivált különleges programokkal, koncerttel és finom falatokkal. De addig is péntek délutánonként szerezhetünk helyi gazdáktól (itt egy hosszabb videót is megnézhet a kínálatról) ezerféle mézet, vagy akár egy helyi jellegzetességet, a mintás büki almát. A gyümölcsre még éretlen állapotában kerül rá a matrica, és ha szép piros lesz, ott marad a pecsét nyoma. Vehetünk szilvalekvárt, a legkisebbek pedig játszhatnak horgolt figurákkal és rongybabákkal is. A lényeg, hogy minden helyi.

Szponzorált tartalom

A cikk a Bükfürdő támogatásával készült.

Kiemelt kép: visitbuk.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik