Kultúra

Felejtsük el a mókuskereket és adjuk vissza a gyerekek szabadságát!

Hosszú bringatúrák, lepkevadászat és csavargások – a legtöbben még emlékszünk, milyen volt a nyári szünet, ami úgy lazított el minket, hogy egyetlen pillanatát sem untuk. Azóta az életünk felgyorsult, és már a nyaralás sem a régi. Szerencsére van visszaút.

A mai nyaralásokkal az a legfőbb baj, hogy a feltöltődés és a nyugalom idejéből teljesítendő feladat lett: egyetlen nap alatt szaladunk végig fővárosokon, egy hétvégét szánunk egész tájegységekre, éppen csak annyi időt töltünk egy-egy helyen, hogy lefényképezhessük magunkat. Már nincs idő felfedezni az apró ösvényeket, cél nélkül tekeregni és utcáról utcára megismerni egy várost. Nincs idő kiülni a teraszra és elővenni egy könyvet, hiszen kár lenne a nyaralást relaxálással tölteni, amikor rohanni kell.

Sokan már kiszálltak a nyaralási teljesítményversenyből. Ők azok, akik a nyaralásra időt szánnak, nem szaladnak tovább egy-két nap után és a pihenést nem teljesítendő feladatként élik meg. A slow travel mozgalomnak egyre több követője van, köztük pedig sokan gyerekeikkel együtt döntenek a stresszmentes pihenés mellett, hiszen a végtelenségig pörgetett mókuskerék rossz minta lehet a gyerekek számára is. A recept egyszerű: nem kell mást tenni, mint időt adni magunknak, élvezni a nyaralásunkat és pihenni. Ehhez messzire sem kell menni: aki friss levegőre, háborítatlan zöld környezetre, a termálvíz gyógyító erejére vágyik, Bükfürdőn mind megtalálja.

De nem unja a gyerek, ha egyhelyben maradunk és csak pihenünk? – merülhet fel a kérdés a szülőkben. Fordítsuk meg a dolgot: valóban az a legjobb a gyereknek, ha rohannia kell, ha nincs ideje felfedezni, elmélyedni és ha nem tanulja meg, hogy az elemek feltöltéséhez idő kell? A slow travel olyan szabadságot ad a gyerekeknek, amiben felfedezhetik a világot és önmagukat, amiben felszínre bukkannak az apró szépségek és a felületes benyomások helyett valódi tapasztalatokat szerezhetnek.

Egyszerű szembemenni a fősodorral és megadni azt azt élményt, amit a felnőttek emlékeikből már jól ismernek. Hosszú bringautak, lepkevadászat, beszélgetős csavargások és óriási felfedezőtúrák várják azokat a gyerekeket, akiket a szüleik nem végighajtani akarnak a vakáción, hanem kikapcsolni, élményszerzésre, pihenésre és önismeretre tanítani. A fürdő mellett van itt játszópark – a trambulintól a gokartig mindenféle jó mókával –, a nagyobbaknak a 17 méter magas, egyedülálló élményt nyújtó Kristály Torony,

Ha valaki nem tudna választani a lehetőségek közül, a legegyszerűbb elindulnia a Toboz Ottó ökokalandja nevű túraútvonalon. A tízkilométeres, könnyű túra gyalog vagy biciklivel is könnyen bejárhatunk, de közben érint minden olyan helyet, amit érdemes megnézni, megtapasztalni, így akár több napra is elfoglalhatják magukat vele – miközben nem csak remekül szórakoznak, de sokat tanulhatnak a természetről, a növényekről és az állatokról.

Szponzorált tartalom

A cikk a Bükfürdő támogatásával készült.

Kiemelt kép: visitbuk.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik