Kultúra

Elég a rohanásból, élvezzük végre az utazást!

Az angoloknak erre van egy szavuk.

Van egy mondás, amely szerint nyaranta legalább három hét szabadságot kell kivenni egyhuzamban: két hét a nyaralás, majd egy hét kell, hogy kipihenjük annak fáradalmai. Ez elég jól jelzi, hogy már utazásaink közben is rajtunk van valami furcsa nyomás. Minél több helyre akarunk eljutni, „letudni” a nevezetes helyeket: fél nap alatt végigvágtázni a British Museum összes fontosabb kiállításán vagy elkészíteni a kötelező szelfit a Louvre-ban Mona Lisával. Mindez sok talpalással, tülekedéssel és persze stresszel jár, ami egyáltalán nem segít kipihenni a mindennapokat.

Ha valaki egész évben keményen dolgozik, semmi szüksége nincs arra, hogy a nyaralása is rohanással teljen, csak hogy elmondhassa: itt is jártam.

Az igazi, minőségi pihenéshez változtatni kell: le kell lassítanunk.

Angolul ezt úgy mondják, slow travel, vagyis lassú utazás, de nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy két hétig csak ülünk egy helyben. A lényeg a szemléletváltás, hogy ne akarjunk egyik nevezetességtől a másikig szaladni, hanem tervezzünk tudatosan és keressünk igazi, magával ragadó élményeket.

A dolog fejben dől el, hiszen mi hozzuk meg a döntést: minél több képet akarunk az Instagramra vagy valóban meg akarjuk ismerni azt a várost vagy vidéket, ahol járunk? Akarjuk-e magunkba szívni a hely szellemét, megismerni a lakóit és megkóstolni az ételeit, italait? Nem véletlen, hogy a slow travel szorosan összefügg egy másik mozgalommal, a lassú, kényelmes étkezést ajánló slow fooddal, hiszen az egész egy gyorsétterem elleni tiltakozásból indult ki. És valóban: tényleg azért megy valaki a római Spanyol Lépcsőhöz, hogy az aljában megegyen egy hamburgert, amit bárhol a világon megkaphat?

Ha ezeket észben tartva tervezünk nyaralást, még csak igazán messzire sem kell mennünk, hiszen kicsit lelassítva szinte bárhol megtaláljuk az élményeket, amelyek segítenek a valódi pihenésben, regenerálódásban. Bükfürdőt például a legtöbben a gyógyfürdőről ismerik, és erre sokan azt mondják: ők egy napnál többet nem bírnak ki a medence partján. De nem is kell! Bár az itteni gyógyvíz különleges, a fürdő pedig kifejezetten változatos kikapcsolódást kínál, Bükfürdő ennél jóval több. A természeti és kulturális értékek olyan változatos egyvelege található itt, ami garantáltan segít feltöltődni.

A lelassult, pihentető nyaraláshoz a legideálisabb a természet közelsége, és Bükfürdő környéke ideális az aktív kikapcsolódáshoz: gyalog vagy biciklivel, de mindenképpen érdemes elindulni felfedezni a tájat. Semmiképpen ne hagyjuk ki a Kneipp Parkot, ami egy helyben élő művész fejéből pattant ki: dobjuk le a cipőnket és sétáljunk végig a homokkal, kaviccsal, fakéreggel vagy tobozokkal borított sétányon! Egészen újszerű élmény lesz szó szerint a bőrünkön érezni a talajt, amelyen járunk. Akinek nincs tériszonya, mindenképpen látogassa meg a Kristály Tornyot, ezt az egyedülálló, háromszintes kalandpályát, a családosok pedig semmiképp ne hagyják ki a Napsugár Játszóparkot! A pénteki napokat pedig érdemes a termelői piacon kezdeni, megkóstolni a helyi ételeket, beszippantani a hely szellemét.

Szponzorált tartalom

A cikk a Bükfürdő támogatásával készült.

Kiemelt kép: visitbük.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik