Kultúra

Kitüntették Sorost, de ő továbbadta a díjat

Az átvételkor azokról beszélt, akiknek minden nap együtt kell élni a szervezett ellenségeskedéssel.

Soros György kapta idén a The Nation folyóirat és a Fertel Alapítvány Don Ridenhourról elnevezett bátorság-díját – írja a Népszava. Ridenhour a vietnami háború veteránjaként tárta fel a My Lai-i mészárlás részleteit.

Az üzletember a díjat azok nevében vette át, akikkel az évek folyamán együtt dolgoztak, és akik közül sokakat démonizálnak a hatalmon levők, a nép ellenségének nyilvánítják őket és el akarják hallgattatni. Arra is kitért, hogy szülőhazájában Orbán Viktor kormánya „szupergonoszt” faragott belőle, de ő nem él Budapesten, nem úgy, mint a támogatottjaik, köztük Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke, akinek minden nap együtt kell élni a szervezett ellenségeskedéssel, csak mert a menekültek és migránsok jogait védi.

A díjjal járó tízezer dollárt Soros az angol nyelvű Hungarian Spectrum blognak ajánlotta fel, ami szerinte fontos feladatot tölt be azzal, hogy az egész világ számára elérhetővé teszi, amit Orbán odahaza mond. A blog szerzője Balogh S. Éva 56-os menekült, a Yale Egyetem nyugalmazott történelemprofesszora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik