Kultúra

A notre-dame-i hős: a káplán, aki kihozta a töviskoronát, pár éve pedig a párizsi mészárlás helyszínére sietett

Jean-Marc Fournier-t hősként ünneplik a franciák és kis túlzással a fél világ. Ő most a párizsi tűzoltók káplánja, és azzal vívta ki sokak nagyrabecsülését, hogy a tűzoltókkal bement a lángokban álló katedrálisba és kihozta Krisztus töviskoronáját. Ő kétségkívül hős – mondta a tűzoltók vezetője.

Közel volt a Notre-Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni
A központi torony ledőlt, és már úgy nézett ki, az egész tetőszerkezet és a két harangtorony is összeomlik, de késő estére a 400 tűzoltó megfékezte a tüzet. Újjáépítik a katedrálist, egy francia család nyomban 30 milliárd forintot fel is ajánlott a helyreállításra.

Fournier atya pedig már letett egyet s mást az asztalra eddig is – derül ki a Daily Mail cikkéből. A most az ötvenes éveiben járó pap a kétezres évek közepén katonák mellett szolgált. Afganisztánban az ellenség rajtaütött azon a csapaton, amelhez Fournier is csatlakozott, tíz katona vesztette életét.

Aztán három és fél éve, 2015 őszén, amikor lövöldözés tört ki Párizs egyik szórakozóhelyén, a Bataclan klubban, az Iszlám Állam harcosai 89 embert mészároltak le, Fournier a helyszínre sietett, és tette a dolgát: vigaszt nyújtott sérülteknek, azoknak, akik elvesztették szeretteiket, illetve imádkozott az elhunytakért.

Kiemelt kép: Hubert Hitier / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik