Jöhet az élők és a holtak nagy összecsapása

Havas Jon és Daenerys végre egymásra talál, de mi történt még a Trónok harca hetedik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, hetedik évad.

Nyitójelenet

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Walder arca mögé bújva Arya összehívja a Frey családot, hogy elmondja terveit a jövőre, de előbb felszólítja az egybegyűlteket, hogy koccintsanak finom arbori borral, ne a dorne-i lóhúggyal – a mellette álló feleségnek nem hagyja, hogy igyon. A magát „Elkésett Lord Frey”-nek álcázott Arya kifejti, hogy rosszul tették, hogy nem végeztek a Vörös Nászon az összes Starkkal, írmagjuk se kellett volna, hogy maradjon. A hallgatóság arcáról lehervad a bárgyú vigyor, amikor vért kezdenek köhögni. „A birkák nincsenek biztonságban, míg egy farkas is életben van” – folytatja könyörtelenül a lány, miközben áldozatai az utolsó szálig kilehelik a lelküket. „Mondd azt, hogy Észak nem felejt. És a tél eljött a Frey-házért” – adja ki az utasítást a feleségnek. Arya szavai után fenyegető a csend, a tél valóban megérkezett, és bizonyára még számtalan karaktert sodor magával… nem csak a rossz oldalról.

Fotó: HBO

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Missandei levegővétel nélkül sorolja fel Daenerys titulasait királynője bemutatásánál, cserébe Davos feszengve kiböki, hogy ő Havas Jon, aztán némi habozás után hozzáteszi, hogy Észak királya.

Jaime másodszor is Rickonnak szólítja Dickon Tarlyt, és ezt Bronn valamiért baromi szórakoztatónak találja.

A kispéntek mintájára kis 9. epizódnak is beillő utolsó előtti részben öt vad társaságában Jon, Tormund, Jorah, Beric Dondarrion, Myri Thoros, Gendry és a Véreb elindulnak a Falon Túlra – micsoda Trónok harcára optimalizált Piszkos tizenkettő!

Hatszor ölték meg

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

A Mások vezette sereg megérkezik a Falhoz. Az Éjkirály Viserion sárkánylovasaként lerombolja a Falat, a holtak pedig megindulnak délre, bennünk pedig Jon szavai visszhangzanak, aki az előző részben Gendry értetlenkedésére azzal kapcsolatban, hogy is állhatnának ők, a Falon túlra igyekvők egymásnak korábban keresztbe tevő tagjai mind egy oldalon, azt válaszolta: „Mind lélegzünk!”. Az utolsó, monumentális évadban a holtak és az élők csapnak össze.

A Trónok harca hetedik évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok visszatekintőit itt találjátok: első évadmásodik évadharmadik évadnegyedik évadötödik évad, hatodik évad.