Kultúra

Az Operaház énekesei szerint nem hazudtak azzal, hogy afroamerikainak vallották magukat

Én, alulírott kinyilvánítom, hogy identitásomnak elválaszthatatlan részét képezi az afro-amerikai eredet és tudat. Ezért is külön öröm számomra, hogy George Gershwin Porgy és Bess című operájában felléphetek.

Egy korábban a birtokunkba került levél szerint ennek a nyilatkozatnak az aláírására kérte Ókovács Szilveszter igazgató azokat a művészeket, akik részt vesznek az Operaház Porgy és Bess-előadásában. Gershwin 1935-ös operáját tavaly mutatta be az Operaház Almási Tóth András rendezésében, és már akkor téma lett, hogy az előadás nem tartotta be a jogutódok akaratát, miszerint csak afroamerikai énekesek adhatják elő a darabot.

Az Operaház 15 énekese afroamerikainak vallotta magát
Gershwin Porgy és Bess című operáját ugyanis csak afroamerikai énekesek adhatják elő.

Az Index kérdésére az előadásában Serenát játszó Bakonyi Anikó elmondta, miért írta alá azt a nyilatkozatot:

Nem hazudtunk arról, hogy genetikailag fekete lenne a származásunk: ilyesmiről szó sem volt a nyilatkozatban. Azt írtuk alá, hogy az afroamerikai tudat az identitásunk részét képezi, és ez így is van. Gershwin zenéje, a jazz és ezzel együtt az afroamerikai kultúra és művészet az összemberiség kulturális örökségét képezi, mindennapjaink részét képezi, hiszen napi szinten élvezzük ezt a kultúrát, ezt a zenét, így az identitásunk elválaszthatatlan részévé vált. Ebben semmi sértő nincsen senkire nézve.

Bakonyi hozzátette, negatív diszkriminációnak, rasszizmusnak tartja, hogy azért nem adhat elő egy darabot, mert fehér.

A férfi főszerepet, Porgyt játszó Palerdi András azt írta az Indexnek, hogy:

Egy házasságban az egyének identitásának szerves és elválaszthatatlan részét képezi a másik. Ezért házasság, ezért egy test a két egyén: egymásnak részei. Ugyanígy afroamerikai testvéreink a hitben saját identitásunknak elválaszthatatlan részei.

A lap 20 énekest kérdezett meg arról, miért írták alá a nyilatkozatot, nyolcan válaszoltak, csak egy művész küldött negatív tartalmú levelet. A neve elhallgatását kérő színész azt írta:

Nem írtam alá ezt a nyilatkozatot, mert ha elfogadnám és aláírnám, azzal úgy érzem, megsérteném a hazai és a nemzetközi afroamerikai közösséget. Cinikusnak találom a főigazgató kívánságát, amely nemcsak a saját, magyar állampolgárainak identitását nem tiszteli és gondolja egyszerűen feladhatónak, de szerintem gúnyt űz fekete bőrű embertársainkból, az ő identitásukat silányítja súlytalanná ezzel az olcsó geggel.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik