Kultúra

Meghalt Ranking Roger ska- és reggae-énekes

A brit ska egyik legfontosabb zenekara, a Beat tagjaként lett ismert, de később dolgozott együtt a műfaj több nagyjával is. Rákban halt meg 56 évesen.

Ranking Roger (valódi nevén Roger Charlery) Birminghamben született karibi bevándorlók gyerekeként 1963-ban, és alig 16 évesen lett tagja a The Beat nevű zenekarnak, mely  2-Tone lemezkiadó által felfedezett második hullámos brit skaegyüttesek egyik legnépszerűbbje lett, a Madness és a Specials társaságában. A Beat 1983-as feloszlásáig három albumot és több sikeres kislemezt jelentetett meg, ezeken Ranking Roger mind részt vett, leginkább másodénekesként/toasterként a frontember Dave Wakeling mellett.

A Beat feloszlása után a több, korábbi skazenekar tagjaiból verbuvált General Public következett, majd szólólemezeket is megjelentetett , és részt vett a Beat és a Specials egykori tagjaiból alakult Special Beatben is. Eközben olyan előadók lemezein is vendégeskedett, mint a Smash Mouth, a Big Audio Dynamite vagy Pato Banton, sőt, egy dal erejéig még Stinggel is együttműködött. Ranking Roger később a nem teljes létszámban, de újjáalakuló Beatnek is tagja lett, de addigra már fia, Ranking Junior is a nyomdokaiba lépett, őt leginkább az Ordinary Boys Boys Will Be Boys c. számából lehet ismerni, később ő is belépett a Beatbe.

2018-ban Roger mini-agyvérzése miatt kellett elhalasztani a Beat koncertjeit, idén januárban pedig kiderült, hogy agydaganattal operálták, illetve tüdőrákkal is kezelték. A halálhírét a Beat hivatalos Twitter oldala jelentette be.

Borítófotó: Joseph Okpako/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik