Kultúra

Megjelent Fahidi Éva új könyve

A családjának emléket állító A Dolgok Lelke után tizennégy évvel jelent meg Fahidi Éva A Szerelem Alanya és Tárgya című regénye, melyben szerelmein és szerettein keresztül mesél az 1945 utáni időszakról.

Fahidi egész családját elpusztították a nácik. Még húsz éves sincs, amikor a koncentrációs táborból hazatérve szembesül azzal is, hogy a család javait széthordták, a szülői házat idegenek foglalták el. De lelkesen belép a mozgalomba, férje is kommunista funkcionárius lesz, aki az elsők között lesz koncepciós perek áldozata. Kitelepítik, építőipari segédmunkásként dolgozik az egykor zongoristának készülő fiatalasszony. Hogyan lehet mindezt túlélni, mi a titka annak, hogy ma is az élet szeretete árad a most 93 éves asszonyból?

„Hálás vagyok azért hogy megengedte, hogy belepillantsak az életébe és azért, hogy az élete meséje lelki terápiává is vált nekem, és azt hiszem, minden nőnek az, aki tipródik, békétlenkedik, vagy csak úgy érzi, hogy rászakad az élet, amivel nem tud megbirkózni, miközben elveszíti a nőiességét és önmagát is” –  írja az új könyv szerkesztője, Somogyi Dóra.

A Szerelem Alanya és Tárgya Fahidi honlapján rendelhető meg. Fahidi Évával mi is nemrég interjúztunk, ezt itt olvashatja:

Fahidi Éva: A lágerben is táncoltam, a gránátok között
18 évesen került Auschwitzba, ahonnan egyedül ő jött haza élve a családjából. Az ott történtekről csaknem hatvan éven át hallgatott, aztán átszakadt a gát: ma már nemcsak beszéddel, de tánclépésekkel is oldja a traumát.

Kiemelt kép: Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik